Інвестори очікують девальвацію гривні до 9,3 за долар в 2013 році

П'ятниця, 2 березня 2012, 16:18

В середині лютого 2013 року долар коштуватиме 9,3 гривні.

Про це свідчать котирування річних форвардів на гривню (NDF) на позабіржовому ринку в Лондоні, пише в "Forbes-Україна" Олена Шкарпова.

З лютого 2011 року прогнозний курс долара до гривні виріс на 10%.

"Наскільки акуратні прогнози, які можна почерпнути на ринку валютних ф'ючерсів? Судіть самі. Якщо у вересні 2008 року економічна влада країни продовжувала утримувати курс на рівні 5 гривень за долар, то за річними форвардам в Лондоні вже на початку фінансової кризи курс гривні опустився до 6,4 гривня за долар", - пише автор статті.

Реклама:

До перемоги на президентських виборах Віктора Януковича котирування NDF були систематично вищі, ніж курс долара в Україні.

Журнал зазначає, що після річного затишшя восени 2011 року на цьому ринку був зафіксований черговий сплеск інфляційних очікувань.

NDF - не тільки індикатор настроїв на ринку, але і єдина страховка для інвесторів та імпортерів.

"Для дрібного бізнесу і приватних інвесторів аналогічний інструмент хотіла запровадити "Українська біржа", яка в листопаді 2011 року звернулася в НБУ з проханням дозволити торгівлю ф'ючерсами на гривню. Нацбанк з відповіддю не поспішає: ф'ючерс буде формувати курсові очікування, а це політичне питання ", - підкреслює автор замітки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!