Російський ринок "важить" 20% українського виробництва молока – експерт

Вівторок, 7 лютого 2012, 17:48

Закриття російського ринку молочної продукції може коштувати українським виробникам до п’ятої частини виробництва.

Таку думку висловив голова Національної асоціації молочників Василь Бондаренко в інтерв’ю ВВС.

"Ціна питання - десь 20% виробництва у перерахунку на молоко. Якщо російський ринок закриється зовсім, то у нас будуть величезні проблеми", - сказав він.

За словами Бондаренка, у цьому випадку крім російського ринку українські молочники фактично втрачають і ринки тих країн, що входять до Митного союзу – Казахстану і Білорусі.

Реклама:

"А якщо згадати події 2006 року (час першого "сирного" конфлікту між Україною та Росією), то далі події розгортаються так: внутрішній ринок "забитий", ціни на продукцію падають, падають і ціни на сировину - молоко. Для селян це велика проблема, вони починають вирізати корів, бо їм не вигідно продавати молоко за такими низькими цінами, - сказав експерт.

Водночас, зазначив Бондаренко, Росспоживнагляд - це суто внутрішня служба.

"А наші підприємства мають справу із Россільгоспнаглядом, який, зокрема, контролює і зовнішні контракти, і входить до структури міністерства сільського господарства, яке не має до нас претензій. А ті претензії, що їх висуває Росспоживнагляд, викликають запитання, бо деякі підприємства із їхнього переліку взагалі з 2006 року не постачали свою продукцію на територію Російської Федерації", - наголосив він.

Як відомо, напередодні голова Росспоживнагляду Геннадій Оніщенко заявив, що з 7 лютого у Росії набуває чинності заборона на ввезення сирів деяких українських виробників.

Таке рішення Оніщенко пояснив "неконструктивною позицією" деяких українських сировиробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!