Україна заборонила ввезення свинини з Білорусі

Середа, 29 лютого 2012, 20:10

Україна заборонила ввезення на територію країни свинини з Білорусі у зв`язку із загрозою занесення африканської чуми свиней (АЧС).

 

Відповідне рішення було ухвалене головним державним інспектором ветеринарної медицини України 29 лютого, передає УНІАН.

Заборона має тимчасовий характер і введена до з`ясування причин, через які в одному з сіл Білорусі було знищено все поголів`я свиней.

"Рішенням головного державного інспектора ветеринарної медицини від 29 лютого 2012 № 15-2-23/1654 тимчасово, до з`ясування обставин, заборонено ввезення на територію України сприйнятливих до АЧС тварин, продукції та сировини з них із Республіки Білорусь", - говориться в повідомленні Держветфітослужби.

Реклама:

У повідомленні зазначається, що 16 лютого в с. Незнаново Новогрудського району Гродненської області Білорусі було вилучене і знищене все поголів`я свиней з приватних господарств громадян.

Водночас, відповідно до заяв Міністерства сільського господарства Білорусі та департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, зазначені дії були здійснені в рамках навчання з боротьби з африканською чумою свиней.

"Враховуючи те, що Білорусь входить в Митний союз, що у свою чергу тягне за собою відсутність митного і ветеринарно-санітарного контролю при перетині державного кордону з Росією, де впродовж останніх 5 років відзначається складна епізоотична ситуація з африканською чумою свиней існує вірогідність того, що випадок у с. Незнаново зумовлений занесенням збудника АЧС до Республіки Білорусь", - говориться в повідомленні Держветфітослужби.

На сьогоднішній день АЧС є загрозою не тільки для біологічної, а й продовольчої безпеки України, відзначають українські ветеринари.

Як зазначається в повідомленні відомства, "у разі занесення збудника АЧС на територію нашої країни може бути заборонено експорт зерна, знищено значне поголів`я свиней, будуть реалізовані інші обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!