У Азарова кажуть: Росія звільнить нашу "трубу" для середньоазійського газу

Субота, 25 лютого 2012, 10:47

Україна, у разі відмови Росії використовувати українську газотранспортну систему, зможе використовувати ГТС для транзиту середньоазіатського і азербайджанського газу до країн Європи.

Про це заявив прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук‘яненко в коментарі агентству УНІАН.

"У разі відмови Росії використовувати українську ГТС для прокачування свого газу, наша труба фактично звільниться для транспортування до Європи середньоазіатського і азербайджанського газу. Над цими проектами можна працювати. Також нею ми зможемо з часом експортувати газ, що видобувається в Україні", - заявив Лук‘яненко.

"До цього часу в Росії розказували, що ми не можемо пропустити середньоазіатський газ, оскільки труба повністю завантажена їхнім газом. Якщо ви переводите газ на інші потоки, тоді давайте нам можливість качати середньоазіатський", - сказав Лук‘яненко.

Реклама:

При цьому він наголосив, що позиція прем'єр-міністра з приводу того, що Україні потрібна нова, справедлива ціна на газ, а не знижка, залишається незмінною.

"Позиція прем'єр-міністра Миколи Азарова - нам знижка не потрібна, нам потрібна чесна ціна", - сказав Лук‘яненко.

Як повідомлялося, офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов 22 лютого заявив, що після реалізації запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів "Південний потік" і "Північний потік" транзитне значення України для експорту російського газу буде дорівнювати нулю.

Раніше низка ЗМІ з посиланням на джерела в "Газпромі" повідомляли, що Україні запропонована знижка на ціну газу в розмірі 10% за умови збільшення обсягів закупівлі газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!