Азаров пообіцяв змусити Коломойського і Ахметова поділитися надприбутками

Середа, 1 лютого 2012, 13:10

Прем’єр-міністр Микола Азаров визнав, що в країні актуальною та наболілою залишається проблема справедливої оплати праці і перерозподілу доходів олігархів, зокрема від користування національним багатством – надрами, і таку ситуацію потрібно міняти.

Про це він розповів у вступній промові на засіданні Кабінету міністрів у середу, повідомляє DT.UA.

"Хочу повернутися до теми справедливої оплати праці. Для чого це треба? Якщо просто: щоб люди більше заробляли і витрачали свої гроші на придбання недорогих і якісних вітчизняних товарів, на інвестиції у житло в Україні, на освіту своїх дітей, на своє здоров’я і відпочинок", - сказав він.

Азаров підкреслив, що ця проблема є "особливою турботою уряду і головним пунктом в діалозі влади з профспілками і роботодавцями".

Реклама:

Прем’єр заявив, що для подолання цього розриву Україна потребує "відповідальної державної політики" в сфері управління трудовими доходами.

Зокрема, заявив Азаров, держава має втрутитися в тих випадках, де має на це законне і природне право.

"Наприклад, справедливий перерозподіл в інтересах суспільства надвисоких доходів. Або коли експлуатується загальнонаціональне багатство, як надра", - зазначив Азаров.

Зокрема прем’єр висловив невдоволення: "Всупереч тому, що наш експорт значною мірою базується на сировинних галузях, частка оплати праці в собівартості продукції цих галузей найнижча".

"Таким чином, доход від надр, які належать народу, меншою мірою отримують громадяни України. Це несправедливо, і це одна з речей, які треба міняти", - заявив Азаров.

У зв’язку з цим він доручив Андрію Клюєву та Сергію Тігіпку "глибоко вивчити" питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці і запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці.

"І ми їх обговоримо із соціальними партнерами, із суспільством, щоб визначити виважену траєкторію справедливого росту трудових доходів", - підсумував Азаров.

Як відомо, в Україні хімічну промисловість контролює бізнесмен Дмитро Фірташ, гірничо-металлургійний комплекс - бізнесмени Рінат Ахметов та Віктор Пінчук, нафтовидобування - Ігор Коломойський, тощо.

Найбільшу федерацію профспілок донедавна очолював депутат-регіонал Василь Хара, а головним "роботодавцем" країни є Дмитро Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!