Сильний франк зірвав туристичний сезон в Швейцарії

Вівторок, 3 січня 2012, 13:12

Курорти - від Санкт-Моріц до Вербье - знижують ціни на розміщення в готелях і скіпасс, щоб залучити іноземних відвідувачів і по можливості не допустити відтоку швейцарських туристів на курорти до Франції і Австрії.

Все це пов'язано зі зростанням курсу швейцарського франка, повідомляє портал "Дело".

Число днів проживання іноземців на швейцарських курортах в цей зимовий сезон, за прогнозами, скоротиться на 4,2%: туристи вибирають дешевші напрямки, наприклад, Австрію.

За період з 1993 по 2011 рік показник "людино-днів" знизився на 12%, тоді як австрійські конкуренти фіксують зростання відвідувань на 6%.

Реклама:

Британський підприємець Бруно Прайор, який купив чотири роки тому безприбутковий гірськолижний курорт в Швейцарських Альпах, вклавши понад 500 тис. франків, змушений відмовитися від подальших планів інвестицій і шукає покупця.

Зміцнення валюти звело нанівець мрію про успішне бізнесі: з серпня 2007 року швейцарський франк проти британського фунта стерлінгів виріс на 70%, і кошти, заплановані на проект, знецінилися.

"Сильний франк - це проблема для країни в довгостроковому періоді", - каже Прайор, директор компанії Summerleaze, що займається відновлювальними джерелами енергії та утилізацією відходів.

Зміцнення франка в поєднанні з наслідками боргової кризи в Європі не сприяє зростанню числа відвідувачів, деякі готелі заброньовані тільки наполовину, заявив Гі Шанель, директор з маркетингу курорту Віллар в 132 км від Женеви.

"Раніше шале на різдвяні канікули викуповувалися вже в серпні або вересні, а тепер все робиться в останню хвилину", - говорить Шанель, додаючи, що завдяки рясному снігу в грудні бронювати стали активніше.

За його словами, майже половина з 45 ресторанів курорту знижують ціни, на будні дні пропонуються скипасс зі знижками в 30%.

"Якби у нас не було тут будинки, ми, напевно, вирушили б кататися до Франції, а не в Швейцарію. Зростання курсу франка, зрозуміло, був би для нас проблемою, якби потрібно було платити за готель або якийсь інший варіант розміщення", - каже мешканка Лондона американка Лорал Баркер.

Близько 60% постояльців готелів швейцарських - іноземці, половина з них - із зони євро. За останні два роки євро втратив проти франка 20%.

Національний банк Швейцарії (НБШ) 6 вересня встановив обмеження зростання курсу в межах 1,2 франка за євро, після того як валюти майже досягли паритету.

На курорті Санкт-Моріц до деяких тижнів гірськолижного сезону пропонуються знижки на проживання та уроки з інструктором, щоб стримати падіння відвідуваності, говорить Сара Ролофф з відділу по туризму.

На курорті Давос-Клостерс, одним із постійних відвідувачів якого в гірськолижний сезон є, наприклад, принц Чарльз, тим, хто зупинявся в дати до 23 грудня, пропонувалися безкоштовні квитки на підйомники, повідомили у Швейцарській раді з туризму.

Незважаючи на це, кантон Граубюнден, де розташовані і Сантк-Моріц, і Давос-Клостерс, став найдорожчим гірськолижним регіоном після норвезького Хемседалу, згідно зі звітом німецького онлайн-агентства Ab-in-den-urlaub.de.

Якщо скіпасс в Граубюндене в середньому коштує 47 євро на добу, за телятину і бургери з трюфелями в ресторані La Marmite в Санкт-Моріці гості заплатять 168 франків.

У Вербье, де 30% відвідувачів з Великобританії і 15% з Франції, туристам при покупці скіпасс та навчання пропонується більш вигідний обмінний курс, різниця з офіційним може становити до 20%.

У Церматте повідомили, що не планують жодних знижок. Цього року курорт навіть підвищив ціну денного абонемента до 86 франків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!