Греція не збирається віддавати ЄС контроль над бюджетною політикою

Неділя, 29 січня 2012, 11:02

Греція не збирається віддавати Євросоюзу контроль над бюджетною політикою.

Про це повідомляє Афінське агентство новин з посиланням на високопоставлене урядове джерело в грецькому уряді, передають "Ведомости".

Раніше представник ЄС повідомив агентству Reuters, що Німеччина запропонувала вимагати від Греції передати частину повноважень з формування бюджету Євросоюзу.

А за інформацією газети Financial Times, може бути призначений спеціальний чиновник Євросоюзу, який контролюватиме всі великі статті витрат грецького бюджету.

Реклама:

"У жодному випадку ми не приймемо подібне ... Ми це навіть не обговорюємо", - заявив Афінському агентству представник грецького уряду, коментуючи ці публікації.

Греція з травня 2010 року отримує кредити ЄС і МВФ в обмін на проведення реформ і скорочення бюджетного дефіциту.

Проте всі завдання бюджетної програми були послідовно зірвані, а реформи або не прийняті, або були проведені на рівні законопроектів, але не виконуються.

Так, Греція не виконала вимоги кредиторів звільнити тисячі держслужбовців, провести лібералізацію трудового законодавства, приватизувати державні компанії.

Згідно запропонованому Німеччиною плану, Афінам було б дозволено витрачати гроші на нормальне функціонування держави тільки після виплати боргу.

Це допомогло б переконати ринки, що дефолту Греції не буде, проте завдало б удару по суверенітету балканської держави.

"Якщо в майбутньому транш допомоги не буде виділений, Греція не зможе загрожувати кредиторам дефолтом, а повинна буде замість цього погодитися з подальшим скороченням первинних витрат", - сказало джерело Financial Times.

Політика скорочення витрат уже призвела до поглиблення рецесії в Греції та різкого зниження рівня життя.

Греки на протязі останніх півтора років влаштовували багатотисячні страйки, що нерідко супроводжувалися масовими безладами.

В даний час Греція намагається уникнути дефолту по 360-мільярдному боргу, домовившись з приватними кредиторами про його списання, а з ЄС і МВФ - про новий кредитний пакет на 130 млрд євро.

Обидва напрямки переговорів мають бути завершені і реалізовані до 20 березня, коли Греції потрібно виплатити 14,5 млрд євро для погашення облігацій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: