Присяжнюк каже, що обмеження експорту зерна не буде

Середа, 18 січня 2012, 13:30

Міністерство аграрної політики і продовольства не прогнозує обмеження експорту зерна з України за відсутності різкого зростання експорту продовольчої пшениці.

Про це повідомив міністр Микола Присяжнюк. передає УНІАН.

"Якщо не буде різкого зростання експорту продовольчої пшениці, жодних загроз чи необхідності регулювати з боку держави експорт не виникає", - сказав він.

За словами міністра, у поточному сезоні Україна виростила 13 млн тонн продовольчої пшениці, при цьому її споживання усередині країни оцінюється у 5 млн тонн.

Реклама:

"Враховуючи Євро-2012, враховуючи зменшення обсягів вирощування продовольчої пшениці (у 2012 році), якщо це може статися, на сьогодні ми з 13 млн тонн спокійно можемо експортувати продовольчої пшениці до 5 млн тонн. А на сьогодні експортовано 1,4 млн тонн. Можливостей із запасом", - сказав міністр.

Він відзначив, що на сьогодні Україна поставила на зовнішні ринки 10,4 млн тонн зерна, з них 5,8 млн тонн кукурудзи і 2,7 млн тонн пшениці, зокрема 1,4 млн тонн продовольчої.

Щодо прогнозованих обсягів експорту Присяжнюк сказав, що міністерство сподівається, що в поточному сезоні Україні вдасться експортувати заплановані 26 млн тонн зерна.

При цьому він відзначив, що, за оцінками міністерства, у другому півріччі поточного маркетингового року Україна, найімовірніше, зможе експортувати 12-14 млн тонн.

"Поки плануємо, що 12-14 млн тонн зможемо проекспортувати", - сказав Присяжнюк.

При цьому він додав, що Україна зможе експортувати зерно урожаю 2011 року і в наступному маркетинговому році.

Нагадаємо, на початку грудня 2011 року Присяжнюк заявляв, що Україна в цьому маркетинговому році планує експортувати 27 млн тонн зерна.

За інформацією Української аграрної конфедерації, міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму грудневому звіті, який оприлюднено 9 грудня, зменшило прогноз експорту українського зерна до 23,4 млн тонн, при цьому зменшивши прогноз експорту пшениці з України з 8 до 7 млн тонн, залишивши без зміни експорт української кукурудзи (12 млн тонн) і ячменю (4,4 млн тонн).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!