Греція таки сподівається домовитися про списання боргів

Субота, 14 січня 2012, 15:22

Греція розраховує подолати розбіжності з приватними інвесторами з питання про реструктуризацію боргу.

Про це заявив міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос в інтерв'ю Financial Times, передає "Риа новости".

"Я впевнений, що ми зможемо подолати розбіжності ... Раціональний підхід візьме гору, оскільки ця ініціатива в інтересах Греції, її приватних кредиторів і всіх інституційних партнерів", - сказав Венізелос.

За словами Венізелоса, протягом наступних кількох днів будуть здійснюватися інтенсивні контакти з кредиторами, щоб переговори можна було відновити на наступному тижні.

Реклама:

Напередодні організація Інститут міжнародних фінансів (IIF) оголосила, що припиняє переговори про "добровільне" списання номінальної вартості грецького боргу на руках приватних інвесторів.

ЄС наказав банкам списати грецький борг на 50%, що повинно полегшити борговий тягар Греції на 100 мільярдів з 360-мільярдного боргу.

Якщо переговори закінчаться провалом, Греції загрожує дефолт в березні, коли Афіни мають погасити облігації відразу на 14 мільярдів євро.

Крім того, без реалізації програми по списанню боргу Греція може залишитися без першого траншу нового 130-мільярдного пакету допомоги від ЄС, який повинен поступити в лютому.

Переговори Греції з кредиторами були припинені за кілька годин до того, як міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's знизило суверенні кредитні рейтинги дев'яти з 17 країн єврозони, у тому числі Франції, Італії, Іспанії та Португалії.

Обидві ці події посилюють кризу суверенного боргу в єврозоні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: