"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

S&P понизило рейтинги 9 країн єврозони, включаючи Францію і Італію

Субота, 14 січня 2012, 10:14

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило кредитні рейтинги дев'яти з 17 країн єврозони, включаючи Францію, Італію, Іспанію та Австрію.

 

Рейтинг Франції - найбільшої економіки ЄС - знизився з найвищого рівня на один щабель - до "АА +" - з "негативним" прогнозом, передає ВВС.

Борговий рейтинг Італії впав до "BBB +" з "A", а Іспанії - до "A" з "AA-". Рейтинг Австрії знаходиться на рівні "АА +" з "стабільним" прогнозом.

Усього агентство здійснило рейтингові дії відносно 16 країн єврозони. Найвищий кредитний рейтинг "ААА" зберегли, зокрема, Німеччина, Фінляндія, Люксембург і Нідерланди.

Реклама:

S & P ще в грудні попереджало про можливість зниження кредитного рейтингу провідних країн єврозони.

"Це не найкращі новини, а й не катастрофа, - заявив міністр фінансів Франції Франсуа Баруен після екстреної наради президента Ніколя Саркозі з главою французького кабінету і ключовими міністрами. - Рейтинг цих агентств не визначає політику нашої країни".

Негативна реакція на дії S&P негайно послідувала і з Брюсселя.

"Переконавшись, що момент не був обраний на авось, я висловлюю жаль щодо помилкового рішення, прийнятого сьогодні щодо рейтингів великої кількості країн зони євро, особливо в той час, коли всі рішуче по всіх фронтах борються з кризою", - цитують ЗМІ заяву заступника голови Єврокомісії з економіки і монетарної політики Оллі Рена.

Повідомлення про зниження кредитних рейтингів з'явилися на тлі нових тривожних звісток з Греції.

У 13 січня стало відомо про те, що переговори між урядом Греції та комерційними банками про можливе списання 50% її заборгованості зайшли в глухий кут.

Ця угода є одним з умов для отримання чергового траншу Афінами надзвичайного позики від Міжнародного валютного фонду і Європейського союзу.

Якщо ці гроші не надійдуть, Греція може оголосити дефолт і вийти з єврозони.

Альтернативою добровільному списанню заборгованості Греції комерційними банками є оголошення дефолту, тобто офіційного визнання уряду нездатність обслуговувати заборгованість.

Грецька заборгованість оцінюється зараз лише в 20% від номіналу на ринках облігацій, що означає, що ринки очікують списання 80% боргу, а не обговорюваних 50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!