"Регіонали" лякають Україну, що труба згниє без альянсу з РФ і ЄС

П'ятниця, 9 грудня 2011, 20:05

Україні доведеться здати в утиль ключовий актив - транзитні трубопроводи - якщо вона не зуміє домовитися з ЄС і Росією про консорціум для управління газотранспортною системою.

Такий прогноз висловила правляча Партія регіонів, нагадавши про проект, якому давно опирається Москва.

Україна безуспішно добивається зниження ціни імпортованого російського газу. Але її майже монопольне транзитне положення на шляху російського газу до Європи похитнулося в цьому році, коли Москва ввела в дію альтернативний маршрут через Балтику, Північний потік, пишуть автори Reuters.

"Якщо сьогодні наша ГТС в стані транспортувати 120 мільярдів кубометрів, то за умови запуску Російською Федерацією Північного і Південного потоків через нашу систему буде проходити лише 40 мільярдів кубометрів блакитного палива", - сказав голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Реклама:

Фракцію "регіонів" в Раді очолював до обрання президентом країни Віктор Янукович.

"Це істотно утруднить зміст нашої газотранспортної системи в працездатному стані ... Якщо ми і далі будемо розглядати питання про майбутнє української ГТС в політичній площині, то через якийсь проміжок часу у нас нею будуть займатися не газовики, а брухтовики", - додав він.

На думку Єфремова, "єдино вірне рішення нашої країни для подальшого утримання своєї газотранспортної системи в робочому стані - створення потрійного консорціуму між Європою, Росією та Україною".

Він закликав поквапитися з рішенням, яке явно не влаштує Москву: "Очевидно, що у нас немає часу відкладати рішення цього питання на майбутнє".

Росія навіть після запуску Північного потоку не зможе обійтися без українських транзитних газопроводів до Європи, за якими поставляється близько 80 відсотків всього російського газового експорту.

Але й Україна поки не може обійтися без російського палива, хоча і планує розвивати власний видобуток, зокрема, сланцевого газу.

"Газпром" не раз висловлювався проти потрійного союзу, але готовий дати Україні знижку в обмін на передачу контролю над трубопроводами, як це зробила сусідня Білорусь. У свою чергу, Янукович висловлювався проти такого сценарію.

Міненерго України сподівається на завершення переговорів з Москвою про ціну газу до кінця 2011 року.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер в листопаді остудив очікування українських партнерів, сказавши, що поставки будуть здійснюватися за колишніх умов, але висловив упевненість, що нової "газової війни" вдасться уникнути.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!