НБУ захистить банки від валютних ризиків

Четвер, 8 грудня 2011, 09:47

Національний банк України з 16 грудня почне проведення валютних своп-операцій - банки зможуть продавати регулятору іноземну валюту, отримуючи її гривневий еквівалент, і одночасно укладати форвардну операцію з викупу цієї ж валюти назад у майбутньому за заздалегідь визначеним курсом.

Порядок проведення цих операцій затверджений постановою НБУ №434, яка вчора була розіслана всім установам, пише газета "Комерсант-Україна".

Згідно із документом, мінімальний обсяг операції складе 10 млн грн., а максимальний не повинен перевищувати 50% регулятивного капіталу банку.

Для того щоб провести операцію з НБУ, банк повинен працювати не менше року, мати генеральну валютну ліцензію і своєчасно погашати кредити регулятора.

Реклама:

Обов'язковою умовою стане укладення додаткової угоди з НБУ.

При проведенні операції центробанк буде брати до уваги ситуацію на грошово-кредитному ринку, монетарні можливості, а також доцільність операції.

Оплачувати операцію будуть обидві сторони.

Процентна ставка, яку банк платить НБУ за кошти в національній валюті, визначається на підставі облікової ставки НБУ, ставок на міжбанку і вартості рефінансування і не може бути нижче середньої ставки овернайт під забезпечення за останній місяць.

У свою чергу Нацбанк оплатить використання іноземної валюти банку.

Плата буде залежати від облікових ставок іноземних центробанків і ставки LIBID і не може перевищувати середню міжбанківську ставку валютного кредиту на термін проведення операції своп.

При цьому вартість коштів для обох сторін буде включена в курс, за яким банк викупить валюту у регулятора.

Нацбанк призупинить операцію своп, якщо банк порушить його нормативи, валютне законодавство або закон щодо протидії відмиванню доходів, а також у разі ризикової діяльності та сумнівних операцій клієнтів.

У цьому випадку ставки будуть перераховані на момент розірвання договору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!