Виробники смартфонів зізналися в установці шпигунського софту

Неділя, 4 грудня 2011, 13:28

Незалежні експерти з інформаційної безпеки кажуть про виявлення практично невідомого досі програмного забезпечення, встановленого на мільйони смартфонів.

Фахівці кажуть, що наявність даного програмного забезпечення піднімає нові питання про те, які дані збираються з мобільних пристроїв і як вони використовуються.

За даними експертів, в різних моделях смартфонів присутнє програмне забезпечення компанії Carrier IQ Inc.

У блозі незалежних фахівців йдеться про наявність цього програмного забезпечення на смартфонах HTC, що працюють під управлінням ОС Android, пише CyberSecurity.

Реклама:

Підозру викликає той факт, що сам додаток є невидимий для користувачів, хоча експерти кажуть, що воно збирає дані про такі дії користувачів, як натискання кнопок апарату, збір особистих даних та інші.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому в інтернеті вже почали з'являтися дані, що викривають популярні моделі смартфонів у використанні невстановленого програмного забезпечення.

Дана тема була активно підхоплена блогерами і телекомунікаційними регуляторами ряду країн.

У тайванській HTC кажуть, що самі від себе на власні смартфони вони ставлять тільки "чисті операційні системи" та набір софта, який повністю оголошений в документації, але в той же час компанія зауважила, що ряд стільникових операторів вимагають, щоб на телефонах, що продаються в їх мережах були присутні різні допоміжні програми.

В Apple говорять, що раніше ставили "допоміжні програми", але зараз такого вже немає. У Nokia говорять, що ніколи таємною установкою будь-якого шпигунського софта вони не займалися.

У компанії Google також заявили, що не мають ніякого відношення до компанії Carrier IQ, хоча компанія й тут заявила, що поставляє лише програмне забезпечення, а те, як саме і в якій конфігурації воно застосовується (і продається) стільниковим оператором - це вже окремий випадок.

Google заявляє, що технічно в Android можна вбудувати програмне забезпечення для стеження, так як сама Android де-факто є відкритою ОС і самі оператори, або розробники телефонів, вирішують як конкретно компонувати Android на пристроях.

Американські оператори Sprint Nextel, AT & T і T-Mobile USA були єдиними, хто чесно зізнався в тому, що компанії просять виробників телефонів ставити Carrier IQ на деякі з поставлених пристроїв.

Хоча й тут компанії говорять, що використання цієї загадкової програми необхідно тільки для моніторингу за мережами і поліпшення якості обслуговування.

Варто відзначити, що після публікації даних про програму, яка може працювати на мільйонах проданих смартфонів, даною справою зацікавилися і в Вашингтоні.

Так, сенатор-демократ з Міннесоти Алберт Франкен зажадав провести в Сенаті слухання з даного питання, тому що з його точки зору ситуація з Carrier IQ - це питання, впритул торкається нацбезпеку країни.

У самій компанії Carrier IQ заявили, що їх програмне забезпечення не записує і не зберігає даних про SMS, фото або відео користувачів смартфонів.

Замість цього, воно перевіряє "коректність роботи телефону", зокрема, відстежує відсоток успішно надісланих SMS, якість стільникового сигналу та інші технічні дані, аж до швидкості розрядки акумулятора та продуктивності мережі.

"Ніякі особисті дані користувача не збираються. Наше програмне забезпечення дозволяє телефонами і операторам поліпшити якість роботи", - заявили в Carrier IQ.

У правозахисній групі Electronic Frontier Foundation говорять, що і операторам і виробникам слід якнайшвидше видалити додаток, щоб не зіткнутися з мільйонними позовами від користувачів.

Джерела в компанії Carrier IQ повідомили на умовах анонімності, що їх сервіс в даний момент застосовується приблизно на 150 млн телефонів по всьому світу.

Також в компанії говорять, що на даний момент їх найбільше цікавлять технічні подробиці моніторингу, наприклад відсоток обривів дзвінків, кількість випадків втрати сигналу мережі і т д.

У компаніях HTC і Samsung визнали, що ставили вказане ПЗ на деякі моделі телефонів, але робили це тільки на замовлення операторів.

Обидві компанії говорять, що безпосередньо з Carrier IQ Inc вони ніколи не спілкувалися.

В Apple говорять, що компоненти Carrier IQ були виключені з її пристроїв з релізом iOS 5.0 (менше двох місяців тому). У Microsoft говорять, що не працювали з Carrier IQ. У RIM теж заявили, що не мають подібних компонентів у складі їх ОС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: