Екс-голова Єврокомісії: проект євро від початку був збитковим

Субота, 3 грудня 2011, 15:05

Проект єврозони відпочатку був збитковим, а сьогоднішнє покоління європейських лідерів не змогло гідно вирішити виниклі серйозні проблеми.

Про це заявив колишній голова Європейської комісії, який був ініціатором введення єдиної валюти, Жак Делор в інтерв’ю британській The Telegraph.

Делор пояснив, що помилки, допущені при введенні євро, фактично прирекли на провал проект єдиної валюти, внаслідок чого це призвело до боргової кризи.

Крім того, він звинуватив сучасних європейських лідерів у недостатності вжитих заходів з підтримки євро.

Реклама:

За словами Делора, сьогоднішня криза викликана тим, що європейські політики, які стояли біля витоків створення єврозони, вважали за краще закрити очі на нестабільність і дисбаланс економік країн - претендентів на членство в блоці.

"Міністри фінансів вважали за краще закрити очі на всі ті неприємні обставини, з якими їм би довелося зіткнутися", - сказав Делор.

За його словами, при введенні євро не був створений сильний центральний орган з контролю за країнами-учасницями, які на даний момент обтяжені боргами.

"Надання надмірних позик таким країнам, як Греція та Італія, призвело до того, що зараз єврозона знаходиться на краю катастрофи", - сказав Делор.

"Усі європейські країни повинні розділити відповідальність за кризу. Кожен має звернутися до своєї совісті", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!