Україна може створити газотранспортний консорціум без ЄС

Понеділок, 26 грудня 2011, 11:34

У 2012 році Україна вірогідніше створить газотранспортний консорціум, але скоріше, що він буде створений без участі ЄС.

Росію найбільше цікавить українська газотранспортна система. І створення двостороннього консорціуму без участі ЄС є головною вимогою Кремля задля зниження ціни на газ, пише "Радіо Свобода".

На думку наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра Сушка, незабаром цього варто очікувати.

"Найбільш імовірним сценарієм є укладання додаткової угоди з Росією, результатом якої стане передача частини власності чи управління українською трубою Росії", – зазначає Сушко.

Реклама:

"Якщо Путіну перед виборами треба буде додати цей аргумент до своїх позицій, то він відмовиться від однієї чи двох найбільш неприйнятних для українського уряду вимог, після чого українська сторона погодиться на ці умови", - додає експерт.

За словами президента, європейська сторона ігнорує енергетичні інтереси України.

За словами Януковича, Україна ставить за мету створення тристороннього консорціуму, проте поки що немає ніяких позитивних результатів у цьому питанні, і винна цьому, на думку глави держави, європейська сторона.

Цю думку висловив у п’ятницю і директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

"Це не позиція українського уряду – створювати двосторонній консорціум, це, по-перше, позиція російського уряду. А по-друге, ми не бачимо особливого інтересу з боку європейської сторони", – каже Волошин.

На думку керівника представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні Ніко Ланге, створенню тристороннього консорціуму сьогодні заважає корупція в Україні.

"Євросоюз уже давно готовий брати участь і у консорціумі, і у модернізації газотранспортної системи. Але складається враження, що Україна хоче зберегти ці корупційні схеми, які домінують у цьому секторі. А співпраця з Євросоюзом без прозорості неможлива", - наголошує Ланге.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!