ВР ухвалила закон про створення державного експортно-кредитного агентства

Вівторок, 20 грудня 2011, 17:11

Верховна рада ухвалила в першому читаннi урядовий законопроект про державну фiнансову пiдтримку експортної дiяльностi (№9373), що передбачає створення державного експортно-кредитного агентства (ЕКА) для пiдтримки нацiонального експорту.

Документ пiдтримали 265 депутатiв за необхiдного мiнiмуму 226, передає "Інтерфакс-Україна".

"Створення державою в особi Кабміну державної фiнансової установи - ЕКА у формi публiчного акцiонерного товариства з метою страхування українського експортера вiд комерцiйних i некомерцiйних ризикiв та надання гарантiї виконання iноземним покупцем зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами", - йдеться в законопроектi.

Крiм того, ЕКА зможе надавати гарантiї банкам-кредиторам за наданими експортними кредитами та гарантувати виконання зобов'язань українськими експортерами пiд час участi в мiжнародних тендерах.

Реклама:

Перший заступник мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi Вадим Копилов пояснив, що Україна на шляху вступу до СОТ взяла низку зобов'язань, зокрема, щодо незастосування пiльг як засобу державної пiдтримки нацiонального товаровиробника.

При цьому єдиним офiцiйно визнаним СОТ та дiючим механiзмом держпiдтримки експорту є страхування та кредитування експорту.

"Запропонований законопроект передбачає створення правових передумов для впровадження в Українi системи державної фiнансової пiдтримки експорту високотехнологiчних товарiв, аналогiчної вiдповiдним системам у країнах - членах СОТ", - сказав вiн.

Державну фiнансову пiдтримку в Українi планується спрямовувати насамперед чергу на несировинну частина експорту, рiчнi обсяги якого становлять 19,1 млрд доларів.

"На п'ятий рiк дiяльностi ЕКА зможе забезпечувати до $1,4 млрд додаткового експорту. Таким чином, очiкується, що частка додаткового експорту за рахунок дiяльностi ЕКА у загальному експортi товарiв зросте до 2,72%, в несировинному експортi - 7,32%", - вважають у Мінекономрозвитку.

За оцiнками мiнiстерства, проходження точки беззбитковостi очiкується на четвертий рiк дiяльностi ЕКА: за результатами роботи за першi п'ять рокiв загальний результат вiд його дiяльностi очiкується в сумi 11,85 млн доларів.

Щодо дiяльностi ЕКА у законопроектi зазначається, що страхова виплата може становити не бiльше нiж 90% суми зовнiшньоекономiчного контракту або експортного кредиту в разi настання некомерцiйного ризику i щонайбiльше 85% у разi настання комерцiйного ризику.

Крiм того, згiдно iз законопроектом, з метою здiйснення контролю за реалiзацiєю державної полiтики у сферi пiдтримки експортної дiяльностi, а також забезпечення державного нагляду за дiяльнiстю ЕКА пропонується створити Наглядову раду з питань державної пiдтримки експортної дiяльностi.

Голову наглядової ради призначатиме прем'єр-мiнiстр за поданням керiвника центрального органу виконавчої влади з питань економiчної полiтики: порядок дiяльностi, структуру i склад наглядової ради затверджує Кабмiн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!