Росія не хоче ділити українську ГТС з Європою

Вівторок, 20 грудня 2011, 10:00

Україна вже погодилася на пропозицію Росії створити консорціум на базі ГТС, а головні розбіжності сторін зараз стосуються умов його створення.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело у департаменті нафтової, газової й нафтопереробної промисловості Міненерго.

"Москва наполягає, щоб консорціум був винятково російсько-українським і вимагає законодавчих гарантій закріплення такого статусу", - розповів співрозмовник видання.

"Ми ж хочемо, щоб у майбутньому третина консорціуму була продана європейській компанії. По 16,5% акцій мають продати засновники консорціуму – Україна й Росія", - додав він.

Реклама:

Не вдається домовитися й про механізм вибору партнера.

"Ми хочемо бачити, скажімо, Shell або Exxon/Mobil, а не сателітів "Газпрому" в особі Rurhgas", - говорить співрозмовник газети.

Втім, переговори з європейськими партнерами, схоже, поки що не велися, відзначає видання. Зокрема, голова Shell в Україні Грехем Тайлі сказав, що, за його інформацією, компанії така пропозиція не надходила.

Але прогрес у переговорах із Росією є, запевняє співрозмовник газети. За його словами, на останніх зустрічах "Газпром" "почав погоджуватися" на участь у консорціумі європейського партнера, але не на умовах України.

"Спочатку вони запропонували продати європейцям лише 20%, потім намагалися різними способами закріпити свою головну роль в об'єднанні. Таке враження, що "Газпром", розуміючи наскільки важким є стан України і наскільки нам невигідна нинішня ціна газу, вичавлює з переговорів усе можливе", - говорить співрозмовник видання.

Джерело в "Газпромі" у понеділок підтвердило: "Зараз ідеться про те, у якому форматі буде створений консорціум".

Як анонсувалося, 20 грудня в Москві прем'єр-міністр Микола Азаров і російський прем'єр Володимир Путін проведуть переговори про перегляд газових угод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!