Думка експерта: Валютні "свопи" допоможуть збалансувати ліквідність

Понеділок, 12 грудня 2011, 12:47

Валютні свопи для банків - це додаткова можливість балансування власної ліквідності.

Так голова правління банку "Форум Commerzbank Group" Вадим Березовик прокоментував постанову НБУ №434, яка набирає чинності 16 грудня.

Цим документом прописаний порядок проведення НБУ операцій з купівлі-продажу в комерційних банків іноземної валюти на умовах "своп".

"Рішення дозволити використовувати валютні свопи було прийнято Національним банком ще в кінці 2010 року, тому зазначена постанова для учасників міжбанківського ринку не була несподіванкою. Швидше постанова №434 описує механізм проведення операцій з купівлі-продажу валюти на умовах "своп" з Національним банком, тобто описані особливості використання даного фінансового інструмента", - наголосив банкір.

Реклама:

За його словами, валютні свопи покликані надати учасникам ринку додаткові можливості в регулюванні власної ліквідності.

"Ефективність таких операцій та їх вплив на вартість міжбанківських кредитів можна буде оцінити після того, як стане зрозуміла вартість таких операцій. Однак вже зараз можна сказати, що постанова №434 передбачає додатковий інструмент, що дозволяє регулятору вливати гривню в систему", - переконаний банкір.

"Комерційні банки зможуть отримати дієвий інструмент балансування власної ліквідності. Питання вигоди для комерційних банків швидше відійде на другий план", - резюмує Березовик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!