Каськів хоче створити нового оператора під свій проект

Понеділок, 7 листопада 2011, 10:11

Держпідприємство "Відкритий світ", засноване для реалізації однойменного національного проекту зі створення інформаційно-комунікаційної бездротової мережі для використання в системі шкільної освіти може стати 4G-оператором.

У п'ятницю глава Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами ("Укрнацпроект") Владислав Каськів заявив, що підприємству оформлять ліцензію на використання радіочастотного ресурсу, що, на його думку, зможе істотно підвищити інвестиційну привабливість проекту, пише газета "Комерсант-Україна".

"Далі вже будемо діяти в рамках державно-приватного партнерства, акціонувати підприємство або продамо ліцензію, але вже за іншою ціною", - розповів чиновник.

Досі передбачалося, що будівництвом мережі займеться оператор, який уже володіє відповідною смугою частот. Зокрема, довгий час головним претендентом у проекты учасники ринку вважали компанію Freshtel, яка надає послуги бездротового доступу в стандарті WiMAX і використовує смугу частот у діапазоні 3,5 ГГц.

Реклама:

"Вільного радіочастотного ресурсу в країні небагато, тим більше коли ідеться про перспективні технології", - говорить заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко.

"Укрнацпроект" поки не звертався за ліцензією до Нацкомісії з питань регулювання зв'язку.

"Ми чекаємо, поки уряд узгодить ТЕО проекту, потім вже будемо робити якісь кроки", - заявив виданню куратор "Відкритого світу" Ігор Курус.

У розробленому ТЕО вартість реалізації проекту оцінена в 4,7 млрд. гривень, з яких 3,5 млрд. гривень - кошти приватних інвесторів, повернення яких очікується за 5-7 років.

В "Укрнацпроекті" досі не визначилися і з технологією, за якою буде будуватися мережа передачі даних - WiMAX або LTE.

Оператори скептично ставляться і до самого проекту "Відкритий світ". Крім Freshtel, інтерес до проекту виявив лише в'єтнамський оператор Viettel, проте далі меморандуму про інвестиції в розмірі 600 млн. доларів у будівництво національної оптоволоконної мережі, підписаного з компанією ще в березні 2011 року, справа так і не зайшла.

Учасники ринку побоюються, що реалізація проекту загальмує отримання ліцензії на цю технологію приватними компаніями. Вони наводять як приклад ситуацію з 3G-ліцензією "Укртелекому" - в 2005 році тоді ще державний оператор отримав її без конкурсу, а видача аналогічних ліцензій іншим компаніям блокується донині.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: