єБабуся та єДідусь: кому дадуть безкоштовні смартфони і хто заплатить за атракціон небаченої щедрості

єБабуся та єДідусь: кому дадуть безкоштовні смартфони і хто заплатить за атракціон небаченої щедрості

Зеленський обіцяє мільйонам пенсіонерів смартфони в обмін на вакцинацію. На що можуть розраховувати бабусі та дідусі і скільки це коштуватиме платникам податків?
Четвер, 10 лютого 2022, 08:30 -
офіс президента

На початку лютого "Дія" святкувала свою другу річницю, під егідою якої пройшов черговий "Дія.Саміт".

У цей день громадянам дозволили за допомогою смартфона змінювати реєстрацію та отримувати довідку про несудимість, але запам’яталася презентація іншим: безкоштовною роздачею смартфонів, яку президент Володимир Зеленський пообіцяв кожному вакцинованому пенсіонеру.

"Переваги цифрової держави мають бути доступні всім незалежно від віку, тож незабаром усі громадяни України, старші 60 років, отримають від держави безкоштовний, якісний, сучасний, швидкий смартфон та пільговий тариф", – заявив він зі сцени Палацу "Україна".

Слова президента викликали чимало запитань у фахівців з технічної сфери, економістів та політиків.

Реклама:

Доки суспільство голосує в "Дії" за назву цієї програми, видання пояснює, де чиновники візьмуть на неї кошти, якими будуть девайси і як бабусям та дідусям подарують пільговий інтернет.

Смартфони з пільговим 4G

Для отримання смартфона повністю вакцинованим особам віком від 60 років потрібно буде подати заявку. За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, запис почнеться у квітні 2022 року.

Коли пенсіонери отримуватимуть смартфони, наразі невідомо. Причина зрозуміла: поки що уряд не має контракту з постачальником пристроїв, тож оцінити терміни поставок складно.

Проте Федоров запевняє: більшу частину проєкту реалізують до кінця 2022 року.

Учасниками програми можуть стати понад 8,8 млн громадян. Саме стільки осіб старше 60 років проживає в Україні, але з них двома дозами наразі вакциновано лише 3,4 млн українців.

Утім, проходження повного курсу вакцинації та подання заяви не означатиме автоматичного отримання смартфона. Співрозмовник ЕП в уряді натякнув, що процедура передбачатиме наявність ще одного критерію. Якого саме – у владі не розкривають.

Відомо лише, що при його застосуванні кількість тих, хто підпадає під дію програми, звузиться до 3 млн.

Тих, хто отримає смартфони, держава забезпечить пільговим тарифом доступу в інтернет. Принаймні це пообіцяв Зеленський.

 
"Держава в смартфоні – для всіх. Можливість впливати на процеси в державі – для всіх. Це народовладдя в максимально широкій формі – офлайн та онлайн". Так Зеленський презентував програму, назву якої згодом запропонував обрати користувачам "Дії"
фото: офіс президента

Щоправда, жодних предметних перемовин з мобільними операторами представники влади ще не проводили. Їм лише повідомили про ідею.

"Ми перебуваємо в діалозі з органами державної влади з цього питання. Наразі чекаємо на пропозиції щодо проєкту, які зможемо вивчити. Тоді можна буде давати оцінки щодо можливості та вартості реалізації", – відповіли ЕП у Vodafone.

Обговорити конкретні пропозиції з операторами планується в рамках робочої групи. Тож яким може бути пільговий тариф та які послуги він включатиме, наразі невідомо.

Проведення попередніх консультацій з представниками Мінцифри підтвердили і в Lifecell та "Київстарі". У цих компаніях теж відповіли, що деталі проєкту поки не фіналізовані.

Яким може бути тариф? Продукт для категорії громадян, яким виповнилося 60 років або які мають інвалідність першої-третьої груп, з липня 2020 року має "Київстар". Його вартість – 100 грн на місяць.

У рамках цього тарифу абоненти в середньому використовують 2 ГБ інтернету та 930 хв дзвінків щомісяця. Імовірно, цю статистику використають для розробки пільгового тарифу в рамках президентської ініціативи.

Які смартфони роздасть держава

Влада не розкриває технічні характеристики пристроїв, які видаватимуть за програмою, але ЕП вдалося їх з’ясувати.

Пенсіонери отримають смартфони з фронтальною камерою з роздільною здатністю 8 мегапікселів. Це потрібно, аби пристрій міг проводити ідентифікацію за обличчям. Її потрібно проходити, наприклад, для отримання цифрового підпису в застосунку "Дія".

Також смартфони матимуть модуль NFC, який дозволяє безконтактно оплачувати смартфоном товари та послуги. За таким принципом працюють віртуальні картки для виплат за програмою "єПідтримка".

Крім того, до базових характеристик віднесено стандарт високошвидкісного зв’язку LTE.

Засновник ритейлера "Алло" Дмитро Деревицький додає, що для людей похилого віку при виборі смартфона важливі екран діагоналлю понад 6,5 дюйма, проста навігація та регулювання звуку. Оперативної пам’яті вистачає 2 ГБ.

Хоча на ринку найдешевші смартфони стартують від тисячі гривень, з урахуванням встановлених владою параметрів цінник не опуститься нижче 3 тис грн, розповідають в "Алло".

За даними джерел ЕП, орієнтиром для влади є ціна 100 дол за пристрій.

Якщо в програмі візьмуть участь 8,8 млн вакцинованих пенсіонерів, це коштуватиме бюджету близько 26 млрд грн. У 2022 році влада планує видати до 3 млн смартфонів, на це потрібно 9 млрд грн.

Де взяти ці кошти, якщо бюджет Міністерства цифрової трансформації на 2022 рік становить 4,3 млрд грн? Відповіді на це питання у влади поки що нема.

Хто може поставити смартфони

Замовлення, до якого готуються в Мінцифри, може стати для компаній вигідною пропозицією або, як зауважив Деревицький, серйозним випробуванням.

За його словами, у 2021 році ринок смартфонів в Україні оцінювався 5,2 млн девайсів. Тобто виробник, який візьметься за постачання у 2022 році 3 млн смартфонів, може охопити майже 40% ринку.

Агентство бізнес-аналітики Molfar.bi припустило, що для реалізації проєкту можуть звернутися до української компанії. Така співпраця могла б не лише здешевити вартість смартфонів, а й підтримати українського виробника.

Проте виконати таке замовлення може лише компанія з достатніми потужностями. Особливо в часи дефіциту мікросхем та логістичних затримок, через що компанії змушені скорочувати виробництво. З цим зіткнулися навіть фірми-гіганти.

Співрозмовники ЕП у владі розповіли, що перемовини з приводу закупівлі смартфонів тривають із Samsung. Саме ця компанія є найбільшим постачальником у світі. За 2021 рік вона продала 272 млн девайсів.

Водночас влада веде діалог з низкою інших компаній. На думку Деревицького, вибір виробника не може відбуватися централізовано, адже кожна людина має власні потреби щодо функціоналу пристрою.

Ризики "бабусяфонів"

Основними причинами повільного переходу пенсіонерів на смартфони є невміння ними користуватися та низький рівень доходів. Отже, є ризик, що отримані від держави пристрої опиняться на вторинному ринку.

Це мільйони смартфонів, що реалізовуватимуться без сплати податків. Крім того, якщо гаджети вихлюпнуться на ринок, це підірве роботу легальних продавців.

Як дізналася ЕП, розробники програми передбачили цей ризик. Опрацьовуються два шляхи запобігання нелегальному перепродажу чи передаванню пристроїв. Як саме – влада не розкриває.

Іншим ризиком є невміння великої частини пенсіонерів користуватися смартфонами. Владі доведеться пояснити їм функціонал пристроїв і навчити їх ним користуватися.

Крім того, принцип обрання постачальника повинен бути максимально прозорим та конкурентним.

Зрештою, усе зводиться до грошей. Якщо у 2022 році смартфони отримає лише третина пенсіонерів, то у 2023 році на це може знадобитися 17 млрд грн. Однак 2023 рік уже перевантажений мегапроєктами Зеленського.

На податкову реформу і термомодернізацію потрібно 100 млрд грн до 2024 року. Якщо парламент підтримає створення Фонду майбутніх поколінь та пенсійну реформу, знайти в бюджеті ще 17 млрд грн буде непросто.

* * *

2023-й буде останнім повним роком у каденції Зеленського перед черговими президентськими перегонами.

"Держава в смартфоні – для всіх. Можливість впливати на процеси в державі – для всіх. Це народовладдя в максимально широкій формі – офлайн та онлайн". Так Зеленський презентував програму, назву якої згодом запропонував обрати користувачам "Дії".

Стимули для переходу людей похилого віку "в цифру" можуть зробити державні послуги більш доступними. Головне – аби цей перехід був зрозумілим та поступовим, а не рухався в унісон з політичними амбіціями його архітекторів.

Реклама: