Через місяць Україна купуватиме газ за рублі

П'ятниця, 4 листопада 2011, 19:26

Перехід на розрахунки за природній газ у рублях можливий вже з грудня цього року. Про це повідомив прем’єр-міністр України Микола Азаров, перебуваючи у Белграді.

Поки що не повідомляється, чи рубль цілком замінить долар у цих операціях.

Нагадаємо, позавчора голова Національного банку України Сергiй Арбузов вже повідомив, що розрахунки за газ у рублях можливі з грудня. Зокрема, за повідомленням українського "Альфа-банку", російські банки зможуть купувати гривню за рублі завдяки інструменту валютного свопу, який планує запровадити Нацбанк.

Представники українських банків вже підтримали розширення впливу рубля. Як повідомляє агенція "Інтерфакс", це може зменшити попит на долари, а відтак послабити тиск на курс гривні до долару. Проте, як зазначив начальник управління макроекономічних досліджень UniCredit Bank Тантелі Ратувухері, цей перехід може спричинити спробу з боку Росії впливати на курс гривні до рубля.

Реклама:

"З точки зору торгового балансу Росії буде невигідна слабка гривня по відношенню до рубля. У цьому випадку не виключено, що рубль буде підтримуватися відносно дешевим по відношенню до гривні, і таким чином, ... з одного боку, створюється видимість здешевлення газу для Україні , а з іншого, створюється сприятливий грунт для експансії дешевших російських товарів на український ринок ", - сказав він.

Експерт не виключає, що введення часткової оплати за газ у російських рублях є частиною плану зі створення рублевої зони.

Нагадаємо, у квітні цього року НБУ підтримав посилення ролі рубля в розрахунках між Україною та Росією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!