НБУ прогнозує зниження валютних депозитів

Понеділок, 28 листопада 2011, 10:41

Підняття вимог до обов’язкового резервування під короткострокові вклади у валюті з 6% до 7,5% спонукатиме банки зменшити ціну залучення валютних пасивів.

Таку думку висловив директор Департаменту з управління валютними резервами і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст, пише DT.UA.

За оцінками представника НБУ, через підняття нормативної планки банкам доведеться додатково зарезервувати близько 1 млрд гривень.

"Щоб зберегти свої прибутки, вони будуть змушені зменшити ціну залучення валютних пасивів. Наша мета - не забрати у банків гроші. Наша мета - дати сигнал ринку, що ми бачимо падіння кредитного портфелю у валюті з початку року, в той час як пасиви у валюті зросли", - наголосив Дубихвіст.

Реклама:

За його словами, значних проблем з ліквідністю в банків немає. Свідченням цього є в т.ч. лише одна заявка на 44,5 млн. гривень, яку НБУ отримав на нещодавньому позачерговому тендері з підтримки ліквідності банків (пропозиція була 1 млрд гривень).

Водночас, за словами Дубихвоста, в системі наразі є надлишок валюти (на кореспондентських рахунках банків - 9,3 млрд доларів).

Поточні нюанси з гривневою ліквідністю на ринку голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькин назвав закономірним результатом надмірного захоплення банками й населенням валютою, а також сезонним фактором.

"Звідки взялися 9 млрд доларів у банків? Те, що витрачено і вкладено в кредити. Це частина грошей наших клієнтів, які принесли депозити. Як тільки поведінка цієї маси почне змінюватися і частково більше гривні буде використовуватися, а не весь її обсяг буде конвертуватися в долари, то легше буде", - зауважив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!