Арбузов хоче "загнати" у стрес українські банки

Вівторок, 22 листопада 2011, 17:26

Нацiональний банк України розглядає можливiсть проведення чергового стрес-тестування українських банкiв, щоб визначити ступiнь їхньої потенцiйної фiнансової стiйкостi в несприятливих умовах.

Про це заявив директор генерального департаменту банкiвського нагляду НБУ Олексiй Ткаченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Розглядається можливiсть проведення додаткового стрес-тестування. Наразi це ще перебуває в стадiї обговорення", - сказав вiн.

Чиновник наголосив, що стан системних банкiв країни наразi не викликає занепокоєння.

Реклама:

"На сьогоднiшнiй момент те, що стосується особливо системних банкiв, - тут ситуацiя нормальна, стабiльна", - запевнив Ткаченко.

Варто зазначити, що зведений чистий збиток збиткових банкiв України в сiчнi-вереснi становив 10,175 млрд грн, зокрема в групi найбiльших банкiв - 6,152 млрд, або 60,5% загальної суми.

Серед 17 найбiльших кредитно-фiнансових установ у сiчнi-вереснi зi збитками завершили рiк УкрСиббанк (1,395 млрд грн), пiдконтрольний уряду "Укргазбанк" (3,6 млрд грн), Кредитпромбанк (0,728 млрд грн), банк "Форум" (0,43 млрд грн).

Натомiсть власний капiтал майже половини фiнустанов з цiєї групи був нижчим вiд їхнього статутного капiталу.

Також співробітик НБУ повiдомив, що банки працюють над нарощуванням регулятивного капiталу, який, згiдно з рiшенням НБУ, має бути сформований на 1 сiчня 2012 року в розмiрi, не меншому, нiж 120 млн грн.

"В усiх банкiв (з регулятивним капiталом, нижчим вiд 120 млн грн) є програма капiталiзацiї, згiдно з якою передбачається капiталiзацiя до кiнця року до 120 млн грн. Впораються - не впораються, це другорядне питання ... Не лише банки, але i власники банкiв затвердили (вiдповiднi програми)", - сказав Ткаченко.

За даними Асоцiацiї українських банкiв, на 1 липня 2011 року у 29 фiнустанов країни регулятивний капiтал становив менше, нiж 120 млн грн.

Представники Асоцiацiї ранiше заявляли, що адмiнiстративне пiдвищення вимог до абсолютного розмiру регулятивного капiталу лише для невеликих фiнустанов призведе до витiснення їх з ринку неринковими методами.

Директор генерального департаменту також зазначив, що банки "Київ" i "Укргазбанк", якi перейшли пiд час кризи пiд контроль уряду, наразi не потребують додаткових вливань капiталу.

"Вони ( "Київ" i "Укргазбанк") досить капiталiзованi. Банки працюють у нормальному режимi. Додаткова капiталiзацiя на сьогоднi їм не потрiбна", - сказав вiн.

Крiм того, чиновник спростував поширюванi на ринку прогнози щодо майбутнього вiдходу з України низки банкiв з iноземним капiталом.

"Нiхто з банкiв з iноземним капiталом не має намiру закривати бiзнес в Українi. Єдине, є певна реформацiя, як у SEB i Swedbank: це стосується не лише України, вони згортають рiтейл по всiй Європi, за винятком Швецiї", - пояснив Ткаченко.

Нагадаємо, що у вереснi група Swedbank ухвалила рiшення про вихiд з роздрiбного сегмента кредитування в Українi i вирiшила сфокусувати увагу винятково на корпоративних клiєнтах.

У листопадi аналогiчне рiшення ухвалив SEB.

Крiм того, в листопадi Commerzbank, представлений в Українi банком "Форум", заявив про намiр скоротити присутнiсть на неголовних ринках за межами Нiмеччини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!