Уряд заборгував бізнесу 6 мільярдів автоматичного ПДВ

Вівторок, 22 листопада 2011, 17:18

Автоматичне відшкодування ПДВ збільшилося в десять разів з моменту свого впровадження.

Про це розповів директор департаменту обслуговування платників податків ДПА Григорій Синиця, передає "Дело".

Якщо 1 січня 2011 року держава повинна була відшкодувати платникам 11 млрд гривень ПДВ, то тепер заборгованість скоротилася до 6 млрд гривень.

1 квітня 2011 року 24 платника податків відповідали критеріям автоматичного повернення ПДВ.

Реклама:

Станом на 1 листопада до реєстру потрапили 276 підприємств, що претендують на відшкодування 12,3 млрд гривень податку на додану вартість.

Багато підприємств не змогли потрапити до реєстру через низьку заробітну плату, пояснив Синиця.

"Не працівник податкової відбирає підприємства, які повинні отримати автоматичне відшкодування ПДВ, а комп'ютер, машина. Втручання неможливе", - пояснив податківець.

"Це не означає, що відшкодування отримують лише ті, хто отримав автоматичне відшкодування - до реєстру потрапили підприємства, які відповідають критеріям, встановленим кодексом по звітності. Інші підприємства також отримують відшкодування, але шляхом проведення перевірок, та підтвердження достовірності такого факту, що у них все правильно", - сказав Синиця.

В цілому в податковій негативно оцінюють наслідки введення автоматичного ПДВ, тому що відомство обмежене в бюджетних коштах і не може відразу виконати всі зобов'язання.

"Очікувати, що з введенням норми автоматичного відшкодування ПДВ всі разом автоматом отримуватимуть це відшкодування, не можна. Навряд чи це було правильно, тому що, по-перше, податкова обмежена в ресурсах - в законі про державний бюджет приймається сума, яка спрямовується на таке відшкодування. Безумовно, перевищити її податкова служба не може", - пояснив Синиця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: