Нові правила резервування сприятимуть зростанню обсягів кредитування економіки – банкір

П'ятниця, 18 листопада 2011, 16:06 -

Нові правила обов’язкового резервування, які вступають у дію із грудня 2011 року, є позитивним кроком Національного банку України, спрямованим на збільшення грошових пропозицій на банківському ринку, що підвищить привабливість кредитних та депозитних операцій в національній валюті.

Таку думку висловив голова Форуму провідних міжнародних фінансових установ Володимир Лавренчук.

Як відомо, нові регулятивні вимоги передбачають вивільнення 30% від суми обов’язкового резерву зі спеціальних рахунків, на яких ці кошти раніше блокувалися.

"Ця регулятивна норма є вірною та своєчасною", - вважає Лавренчук.

Реклама:

"На наш погляд, це також позитивно вплине на надійність проведення банками клієнтських платежів та, певною мірою, знизить високу волатильність міжбанківського ринку кредитування, а також стабілізує вартість ресурсів", - зазначив він.

Крім того, на думку банкіра, збільшення норми резервування за короткими (до 1 року) депозитами в іноземній валюті на 1,5% допоможе стимулювати банківські установи до роботи із залучення ресурсів у гривні і збільшить їх привабливість.

Як повідомлялося, у середині листопада Національний банк України переглянув порядок формування обов'язкових резервів, підвищивши норматив резервування за короткостроковими коштами і депозитами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 6% до 7,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: