НБУ підвищив норму резервування за "короткими" валютними депозитами

Четвер, 17 листопада 2011, 17:25 -

Національний банк України переглянув порядок формування обов'язкових резервів, підвищивши норматив резервування за короткостроковими коштами і депозитами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 6% до 7,5%.

Про це ідеться у листі НБУ до учасників ринку.

Згідно з листом, відповідні зміни закріплені постановою НБУ № 407від 15 листопада 2011 року, яка набирає чинності з 30 листопада.

"Нестабільність міжнародних фінансових ринків обумовлює необхідність завчасної мінімізації пов'язаних з нею ризиків. В таких умовах дедоларизації економічних відносин має сприяти поглиблення диференціації нормативів обов'язкового резервування в напрямку посилення преференційних умов резервування під кошти, залучені у національній валюті", - пояснили у Нацбанку.

Реклама:

В НБУ сподіваються, що посилення резервування за короткостроковими депозитами в інвалюті буде сприяти підтримці стабільності гривні в умовах нестійкої кон'юнктури світових ринків, значної мінливості обмінних курсів валют та транскордонного руху капіталу.

Крім того, в листі наголошується, що ефективному і прогнозованому функціонуванню грошово-кредитного ринку буде сприяти більш гнучкий підхід до формування банками обов'язкових резервів, зокрема, за рахунок надання можливості формувати частину їх обсягу на кореспондентському рахунку банків у НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: