Азаров хоче дозволити облігації МФО

П'ятниця, 18 листопада 2011, 10:23

Національний банк добивається зниження доларизації економіки. Вчора він підвищив резервування по короткострокових депозитах в іноземній валюті на 1,5 п. п .- до 7,5%. Ці зміни вже з 1 грудня можуть призвести до зменшення вартості валютних депозитів та підвищення кредитних ставок.

Уряд пропонує Верховній раді внести поправки до закону про фондовий ринок, дозволивши емісію облігацій міжнародних фінансових організацій (МФО) на території України, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідний законопроект (№ 9470) зареєстрований у парламенті в четвер.

Документ розроблений Міністерством фінансів з метою створення механізму, який дозволить МФО здійснювати кредитування в національній валюті України.

Реклама:

"В умовах ситуації, яка склалася на фондовому ринку України в результаті світової фінансової кризи, необхідно створити умови для залучення інвестиційних ресурсів, які будуть спрямовані в економіку України", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, текст якої розміщений .

Законопроектом передбачається, що Кабінет міністрів за узгодженням з Національним банком України буде встановлювати граничні обсяги випуску таких облігацій: залучені кошти будуть спрямовуватися виключно для кредитування в гривні реального сектора економіки України та/або на впровадження довгострокових інвестиційних проектів його розвитку.

При цьому Кабмін за погодженням з Нацбанком також буде встановлювати максимальний розмір сукупної вартості відповідних кредитів (з урахуванням відсоткової ставки, комісій і зборів).

"Впровадження зазначених норм дозволить державі контролювати обсяг емісії облігацій МФО на території України, проводити адекватну економічній ситуації грошово-кредитну політику, а також уникнути ситуацій щодо виведення фінансових ресурсів за територію України", - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомлялося, зацікавленість у можливості кредитування в гривні неодноразово висловлювали представники Міжнародної фінансової корпорації та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: