Уряд не обіцяє аграріям нічого конкретного

Четвер, 6 жовтня 2011, 10:11

В уряді вирішили піти на переговори з експортерами сільгосппродукції, заявив 6 жовтня 2011 року прем'єр Микола Азаров.

Експорт зернових почав падати в липні 2011 року після введення експортних мит і скасування відшкодування ПДВ аграріям.

Тоді за місяць експорт скоротився в п'ять разів, до 300 тисяч тонн; серпні поставки дещо пожвавилися - 1,4 мільйона тонн, але у вересні за словами Миколи Присяжнюка, знову впали - до одного мільйона тонн, передає "Комерсант-Україна".

Головним результатом вчорашніх переговорів має стати скасування з 1 січня 2012 року заборони на відшкодування ПДВ при експорті зернових, закуплених у агровиробників, розповів міністр.

Реклама:

З 1 липня 2011 року операції з поставки зернових культур, окрім рису і гречки, були звільнені від ПДВ, що позбавило трейдерів відшкодування податку.

В уряді це називали заходом боротьби з фіктивними заявками на повернення ПДВ, але ефект був негативним - експортери почали знижувати закупівельні ціни, перекладаючи витрати на сільгоспвиробників.

"Обіцяти скасування мит з 1 січня 2012 року - це все одно, що обіцяти що знаходиться при смерті людині нагодувати його післязавтра", - вважає керівник однієї з компаній-зернотрейдерів.

"Зараз при експорті пшениці маржа становить 2-3 долари на тонні - це фактично нульова рентабельність", - говорить глава компанії "Волари" Юрій Гордейчук.

Крім того, він відзначає, що експортери вже звикли до нерегулярного відшкодування ПДВ.

Більш ефективним заходом, на думку зернотрейдерів, було б скасування експортних мит.

Присяжнюк каже, що ще одна пропозиція робочої групи - стягувати мито лише з поставок за ціною, яка вище встановленої Кабміном.

"Наприклад, мито буде нараховуватися, якщо ціна вивезеної пшениці буде більше 280 за тонну", - пояснив він.

За даними агентства "АПК-Інформ", на кінець вересня 2011 року середні експортні ціни на пшеницю становили близько 240 доларів за тонну, річний пік досягав 360 доларів за тонну.

Втім, аграрії поки скептично ставляться до обіцянок уряду.

"Будь-яких гарантій того, що ці ініціативи будуть підтримані, нам не дали", - говорить один з учасників переговорів з боку аграрних компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!