НБУ пояснив правила обміну валюти. Від паспорта та ксерокопій не відмовилися

Вівторок, 25 жовтня 2011, 12:12

Нацбанк роз'яснив зміни до порядку організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

Як відомо, з метою спрощення порядку здійснення валютно-обмінних операцій для фізичних осіб НБУ відкоригував правила та вніс відповідною постановою зміни до діючої процедури здійснення операцій з купівлі-продажу валют.

Так, прес-служба центробанку зазначає, що купівля валюти банком (фінустановою) на суму до 150 тисяч гривень здійснюватиметься за умови пред’явлення клієнтом будь-якого документу, що посвідчує особу.

У квитанції зазначаютимуться лише дані ідентифікації клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти.

Реклама:

Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу клієнта, в цьому випадку забороняється, наголошується в повідомленні.

У тйо же час, пояснює НБУ, продаж готівкової іноземної валюти банками одній особі в один операційний день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 тисяч гривень, здійснюватиметься за умови пред’явлення клієнтом документу, що засвідчує особу та підтверджує його резидентність.

До того ж касир банку або фінустанови, перевіривши резидентність клієнта, зобов’язаний заповнити відповідну квитанцію про здійснення валютообмінної операції та забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особи. Ці копії засвідчуються відбитком штампа каси фінустанови, пункту обміну валюти.

"Дані про особу, отримані у процесі обслуговування клієнтів під час здійснення валютно-обмінних операцій, є банківською таємницею з відповідним режимом їх зберігання", - йдеться у повідомленні.

Вимоги, установлені щодо пред’явлення документів, які посвідчують особу, під час проведення валютно-обмінних операцій не поширюються на операції, які здійснюються через банківські автомати самообслуговування банків та банкомати.

Нацбанк наголошує, що вищезазначені зміни є тимчасовим заходом спрощення правил порядку валютообмінних операцій, що діятимуть з 28 жовтня 2011 року до 1 вересня 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: