Арбузов готовий пом’якшити грошово-кредитну політику

Субота, 3 вересня 2011, 13:42
Національний банк має всі підстави і готовий зробити грошово-кредитну політику більш м'якою.

Зокрема, в разі необхідності регулятор обіцяє дати банкам більше гривні для більш активного кредитування економіки.

Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна" повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.

"Як відомо, у липні була зафіксована найбільша з 2003 року дефляція. Тобто завдяки не тільки сезонним чинникам, а в тому числі й розпочатим нами заходам уже спостерігається значне послаблення цінової динаміки. Тому в нас є всі підстави зробити грошово-кредитну політику більш м'якою", - заявив Арбузов.

Зокрема, повідомив він, якщо банки почнуть активніше кредитувати реальний сектор, і це буде характерно для більшості фінустанов, то НБУ буде всіляко сприяти появі нової гривні, і не тільки по валютних каналах.

Реклама:

"У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків. Як тільки банкам буде потрібна гривня для кредитування реального сектора економіки, ми відпускатимемо", - повідомив Арбузов.

"Я навіть можу назвати час, коли це відбудеться: щойно запустяться перші операції з іпотечного кредитування - Націо нальний банк одразу відповість. Держбанки цю програму розпочинають і будуть її реалізовувати. А ми будемо її відстежувати, і тільки-но для цієї програми не вистачатиме гривні, обов'язково включимося", - пообіцяв він.

"Нацбанк завжди готовий дати можливість ринку зітхнути, коли це буде необхідно", - запевнив Арбузов.

Водночас глава НБУ підкреслив, що якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу і вони опиняться на споживчому і валютному ринках, створюючи додатковий тиск на ціни і курс, регулятор тут же відреагує відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!