Думка експерта: Уряд або отримає знижку на газ, або підніме тариф для українців

Вівторок, 27 вересня 2011, 17:10

Прем'єр Микола Азаров повідомив про те, що Росія і Україна домовилися про перегляд газових угод 2009 року.

Відповідно до попередніх домовленостей, Україна буде транспортувати російський газ по своїй території за собівартістю, у той час як "Газпром" надасть додаткову знижку на газ, що поставляється для бюджетної та соціальної сфер.

Згідно з повідомленнями в ЗМІ, Росія також погодилася обговорити ідею створення тристороннього газотранспортного консорціуму за участю "Нафтогазу", "Газпрому" і неназваною європейською компанією.

Дана новина не була підтверджена російською стороною, яка просто згадала про істотний прогрес в переговорах, не вдаючись в деталі.

Реклама:

Як заявив виданню старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, "ми висловлюємо занепокоєння з приводу того, що дана знижка буде поширюватися лише на обсяги, що поставляються обраній групі споживачів".

"Ми вважаємо, що під соціальною та бюджетною сферами малися на увазі районні теплопостачальні організації та організації соціальної сфери - лікарні, школи тощо", - додав він.

Обидва сектора щорічно споживають близько 11 мільярдів кубометрів газу, і знижка в розмірі 100 на кожну тисячу кубів забезпечить річну економію в розмірі близько 1,1 мільярда доларів.

"Якщо домовленість буде юридично зафіксована вже в жовтні, то це надасть Україні аргумент проти підвищення тарифів на газ для населення в переговорах з МВФ або обмежить необхідне зростання тарифів порівняно з 20-26%, які були заявлені на початку 2011 року", - наголосив Саква.

Необхідність підвищення ціни на газ була озвучена віце-прем'єр-міністром Сергієм Тігіпком, який заявив про те, що Фонд і раніше, називає підвищення внутрішніх тарифів на газ як необхідної умови для отримання наступного кредитного траншу.

Тігіпко вважає, що Україна буде змушена затвердити підвищення тарифів до кінця 2011 року. Хоча вже наступного дня він не був таким категоричним в питанні зростання тарифів на газ.

"Для вирішення питання про підвищення тарифів на газ участь парламенту не потрібно, оскільки зміни тарифів регулюються постановами НКРЕ. Це дозволить владі відносно швидко відновити фінансування з боку МВФ у разі необхідності, наприклад, при різкому погіршенні доступу на зовнішні ринки капіталу або посилення тиску на обмінний курс гривні, що на наш, погляд, є досить імовірним, враховуючи підвищення глобальних ризиків", - підкреслив співрозмовник видання.

"Ми як і раніше очікуємо, що Україна отримає наступний кредитний транш МВФ до кінця року, проте вважаємо, що це відбудеться після подальшого погіршення внутрішніх економічних умов та посилення тиску на валютний ринок, що може викликати подальше розширення спредів суверенних єврооблігацій", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!