Fitch підтвердило рейтинг Приватбанку

Четвер, 4 серпня 2011, 11:52 -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило рейтинг Приватбанку на рівні "B" зі "стабільним" прогнозом.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Fitch.

Агентство також підтвердило довгостроковий рейтинг пріоритетного незабезпеченого боргу Приватбанку на рівні "B" і рейтинг зворотності активів на рівні "RR4".

"Рейтинги Приватбанку відображають високі рівні кредитного ризику в результаті нещодавнього швидкого зростання в умовах як і раніше непростого операційного середовища в Україні, високу концентрацію за позичальниками і галузями, потенційно значний бізнес із зв'язаними сторонами і скорочення прибутковісті фінустанови", - наголошується в повідомленні.

Реклама:

Рейтинги також враховують широку клієнтську базу банку в країні, тенденції стабілізації показників якості активів відповідно до звітності та помірні ризики рефінансування.

За оцінкою Fitch, зростання кредитування в Приватбанку було швидким в 2010 році та першому півріччі 2011 року, що обумовлено кредитуванням сектору торгівлі нафтопродуктами та металургійного сектору, в яких мають бізнес-інтереси власники банку.

При цьому агентство висловлює стурбованість щодо обмеженої прозорості ризиків Приватбанку у сегменті торгівлі нафтопродуктами, що ускладнює оцінку характеру взаємовідносин між позичальниками.

За оцінкою Fitch, кредитування пов'язаних сторін банку було істотним - 78% власних коштів на кінець 2010 року, проте, на думку аналітиків, потенційно може бути значно вище.

За оцінкою агентства, проблемні і реструктуровані кредити на кінець першого кварталу 2011 року становили відповідно близько 6% і 10% кредитного портфеля.

При цьому покриття резервами на втрати за кредитами було помірним - на рівні 83% на кінець першого кварталу 2011 року, хоча цей показник значно сильніший, ніж в середньому по сектору.

Разом із тим, відзначають аналітики Fitch, здатність банку абсорбувати втрати за кредитами, яка забезпечується його капіталізацією, може виявитися недостатньою в разі підвищення знецінення кредитів, наприклад, внаслідок обмеженого числа дефолтів за концентрованим корпоративним портфелем банку.

Приватбанк заснований в 1992 році. Він є найбільшим банком в Україні, займаючи 13% ринку за величиною сукупних активів і 22% за роздрібними депозитами.

За даними банку, до 1 липня 2011 року Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов володіли частками по 44,999998% в статутному капіталі банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: