Джобс залишає посаду глави Apple

Четвер, 25 серпня 2011, 09:10

Глава американського комп'ютерного гіганта Apple Inc. Стів Джобс, творець культових електронних пристроїв компанії, заявив у середу, що залишає свій пост.

У листі до ради директорів Джобс повідомив, що "прийшов день", коли він більше не може повною мірою виконувати свої обов'язки, відповідати очікуванням CEO і тому подає у відставку, повідомляє "Інтерфакс".

При цьому він має намір залишитися главою ради директорів Apple і співробітником компанії.

Джобс рекомендував призначити новим головним виконавчим директором Тіма Кука, який виконував обов'язки CEO в останні місяці.

Реклама:

"Упевнений, що кращі, найбільш інноваційні дні Apple ще попереду", - написав Джобс.

У середу ж було оголошено, що рада директорів Apple призначила новим CEO корпорації  Кука.

The Wall Street Journal пише, що Джобс буде продовжувати брати участь у створенні нових продуктів компанії та розробці стратегічних планів її розвитку.

На вечірніх торгах акції Apple упали на 5%. У той же час учасники ринку вважають, що можлива відставка Джобса, який вже кілька місяців перебуває на лікарняному, вже була врахована ринком раніше.

Джобс був одним із двох засновників Apple в 1976 році, який позбувся керівного поста в ході перевороту в менеджменті в 1985 і повернув собі місце СЕО в 1997 році.

За 10 років виручка корпорації зросла в 12 разів.

У січні Джобс розіслав службовцям компанії електронний лист, в якому повідомив колег про те, що бере лікарняний, але продовжить приймати ключові рішення в якості головного виконавчого директора.

Поточним керівництвом компанії за відсутності Джобса займався головний операційний директор Кук.

Першу половину 2009 року Джобс також провів на лікарняному, у період якого лікувався від раку печінки і пройшов операцію з пересадки цього органу.

За станом його здоров'я стежили аналітики та експерти з усього світу, так як, згідно з переконанням, він розглядається ринком як найважливіший фактор успіху компанії.

Саме йому належать ідеї створення культових продуктів Apple, що дозволили збитковій компанії в короткі терміни стати одним з найбільших гравців на ринку високотехнологічних персональних пристроїв.

В останні роки під його керівництвом в Apple створені персональний комп'ютер iMac, музичний плеєр iPod, смартфон iPhone і планшетник iPad.

Кук працює в Apple з 1998 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: