Україна збільшила імпорт пальмової олії. Підозри Росії підтвердились?

Четвер, 11 серпня 2011, 09:55

Згідно з офіційними даними в 2010 році Україна істотно наростила імпорт пальмової олії.

Статистика опосередковано підтверджує підозри Росії про застосування цього продукту в українській молочній індустрії, що може стати причиною обмеження доступу в РФ.

Держкомстат опублікував баланси основних видів сільськогосподарської продукції за 2010 рік.

Реклама:

Згідно з наведеними відомством даними, Україна 2010 року імпортувала 280 тисяч тонн пальмової олії, що становило 87% від усього обсягу імпорту масел в країну, повідомляє "Дело".

Рекордний обсяг імпорту пальмової олії в Україну був зафіксований в 2008 році - поставки становили 413 тисяч тонн, в 2009 обсяги скоротилися до 266 тисяч тонн, що пов'язано зі спадом виробництва в харчовій промисловості України.

Нагадаємо, що саме через позитивну динаміку імпорту пальмової олії на тлі скорочення виробництва молочної сировини Росія ініціювала введення обмежень на поставки на територію РФ українських молокопродуктів, в першу чергу сиру.

Основна претензія до українського продукту - застосування при його виробництві рослинних жирів, які нібито використовують українські молокозаводи з метою зниження собівартості.

"В Україні обсяг виробництва молока не росте, зате виробництво сирів, як не дивно, росте гігантськими темпами" - заявив голова правління Національної спілки виробників молока Андрій Даниленко - "При цьому Україна є найбільшим імпортером тропічних олій у світі".

Представники українського молпрома категорично спростували використання тропічних жирів у виробництві, за винятком випадків, коли їх застосування передбачено рецептурою, проте навіть офіційна статистика опосередковано підтверджує, що підозри російської сторони не безпідставні.

Так, якщо проаналізувати динаміку обсягів імпорту пальмової олії в Україну, то можна побачити істотне просідання в 2006 році - якщо в 2005 було ввезено 204 тисяч тонн цього продукту, то в 2006 році - 186 тисяч тонн.

Нагадаємо, що Росія з 20 січня 2006 року заборонила ввезення на свою територію всієї продукції тваринництва з України, тим самим змусивши виробників знизити обсяги виробництва і як наслідок - скоротити використання інгредієнтів.

Також в 2010 році в Україну було завезено 32 тисяч тонн кокосового масла - обсяг імпорту цього продукту знаходиться приблизно на цьому рівні вже більше п'яти років.

Основні сфери застосування кокосового масла - харчопром і парфюмерно-косметична промисловість.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: