Янукович дозволив продавати український газ Польщі

Четвер, 7 липня 2011, 16:10

Президент Віктор Янукович підписав закон, яким дозволяється експорт українського газу в Польщу.

Ініціатором та розробником відповідного законопроекту № 8657 був Кабмін.

Згідно з пояснювальною запискою, дозвіл експортувати газ власного виробництва, дозволить НАК "Нафтогаз України" виконувати договір з Польською державною нафтогазовою компанією PGNiG про постачання газу в цю країну.

Україна не має права здійснювати реекспорт російського газу, а інших джерел постачання імпортного газу не має, при цьому, газ власного видобутку повинен направлятися для потреб населення.

Реклама:

У зв'язку з цим країна припинила виконання контракту, що передбачає постачання газу "Нафтогазом" польській Polskie Gоrnictwo Naftowe i Gazownictwo SA.

Орім того, парламент дозволив газодобувним підприємствам використовувати газ для власних потреб і технологічних потреб.

У законі сказано, що дозволяється експортувати газ "в обсязі, визначеному прогнозним річним балансом надходження та розподілу палива в Україні". Крім того, не вказується ціна та сторона, яка буде купувати паливо.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" і PGNiG у жовтні 2004 року уклали контракт на будівництво газопроводу середнього тиску Устилуг (Україна) - Хрубешув (Польща) для забезпечення газом південно-східних районів Польщі.

Будівництво газопроводу завершено у вересні 2005 року.

Угода про постачання газу цим газопроводом між "Нафтогазом України" і PGNiG на виконання міжурядових домовленостей було укладена 24 жовтня 2004 року.

Згідно з угодою, український держхолдинг повинен поставляти на адресу PGNiG природний газ середньоазіатського або українського походження.

НАК "Нафтогаз України" з 1 січня 2011 року припинив експорт українського газу до Польщі через прикордонний пункт "Зосін" (біля Хрубешув).

Раніше, у вересні-жовтні 2010 року, НАК також припиняв експорт українського газу до Польщі.

PGNiG заявила про необхідність відновлення поставок, як це передбачено договором, чинним до кінця 2020 року.

В Україні щорічно видобувається близько 20 мільярдів кубометрів природного газу, однак більше 90% видобутих обсягів газу, згідно з чинним законодавством, реалізуються "Нафтогазом" для потреб населення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!