Уряд "обрізав" пенсії чорнобильцям та дітям війни

Понеділок, 25 липня 2011, 09:06

Уряд виконав свою обіцянку і обмежив ряд соціальних виплат.

Зокрема, пенсії інвалідів-учасників ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та дітей війни будуть менші на 240-480 гривень і 141 гривень відповідно.

Кабінет міністрів опублікував постанову № 745 від 6 липня, яка визначає розміри виплат, що фінансуються за рахунок держбюджету, пише видання "Комерсант Україна".

Ще у змінах до закону про держбюджет на 2011 рік, прийнятих 14 червня, прописано, що виплати здійснюються в залежності від наявності грошей в казні.

Реклама:

Незважаючи на депутатське звернення до Конституційного суду про незаконність введення обмежень на соцвиплати і на дію законодавства, яким регулюються розміри  допомоги та пенсій, уряд все ж вирішив встановити свої параметри виплат.

Найсуттєвіше постанова № 745 торкнулося пенсій інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, які втратили годувальника та дітей-інвалідів.

Закон "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи" визначає їх пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму для непрацездатних - вони залежать від групи інвалідності і років участі в ліквідації наслідків аварії - від 110% до 220% ПМ.

Але постанова закріплює розміри пенсій в 600-1200 гривень, що на 240-480 гривень менше, ніж прописано в законодавстві.

Пенсія дітей-інвалідів має становити 70% ПМ, але вона встановлена ​​в розмірі 380 гривень замість покладених 534,8 гривні.

Зміни торкнуться і пенсійних виплат дітям війни.

Надбавка становитиме 49,8 гривень, хоча закон передбачає 25% ПМ - 191 гривень

Постанова буде діяти до кінця 2011 року.

Заступник міністра соцполітики Василь Надрага відмовився коментувати документ через зайнятість.

Екс-міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова вважає постанову незаконною, яка порушує Конституцію і права громадян.

На всі виплати в рамках закону потрібні "мільйони, тобто бюджет від них значно не постраждає", упевнена вона.

Однак Кабмін Юлії Тимошенко також обмежував виплати - з 28 травня 2008 року пенсії чорнобильців становили від 530 гривень до 1060 гривень.

Цю практику Денисова пояснила фінансовою кризою.

Таким чином, з 23 липня 2011 року підвищення склало 70-140 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!