Рада Україна-ЄС поскаржилась Клюєву на білоруське дизпаливо

Середа, 1 червня 2011, 11:05

Рада дiлової спiвпрацi Україна-ЄС занепокоєна фактом ввезення в Україну значних партiй бiлоруського бiопалива без сплати експортних мит, а також якiстю цiєї продукцiї.

З вiдповiдним листом об'єднання звернулося до першого вiце-прем'єра - мiнiстра економiчного розвитку i торгiвлi Андрiя Клюєва, інформує "Інтерфакс-Україна".

"У лютому 2011 року бiлоруська компанiя "Трайпл" почала постачати так зване бiопаливо в Україну. Незважаючи на те, що це паливо мiстить менше нiж 0,2% бiо-компонента, воно нестабiльне при низьких температурах i не повнiстю вiдповiдає усiм вимогам якостi", - йдеться в листi.

В EUUBC наголошують, що паливо "Трайпл" має значну економiчну перевагу перед продукцiєю українських i європейських НПЗ завдяки звiльненню вiд експортного мита.

Реклама:

"У цiй ситуацiї виробники палива з Бiлорусi недобросовiсно користуються конкурентною перевагою в 244,6 долара/тонну на додаток до переваги в 160 доларів/тонну при купiвлi сирої росiйської нафти", - зазначили в Радi дiлової спiвпрацi.

За даними об'єднання, вiд початку року в Україну було ввезено 70 тисяч тонн бiопалива виробництва компанiї "Трайпл", що становить 20% загального iмпорту нафтопродуктiв до країни.

Згiдно з оцiнками EUUBC, протягом першого кварталу 2011 року 45% усього проданого в Українi палива було ввезено з Бiлорусi та Росiї, тодi як частка європейських нафтопродуктiв на ринку становила 9%.

"Частка ЄС, як i нацiональних виробникiв в Українi, надалi скорочується... Якщо ця небезпечна тенденцiя збережеться, Україна може незабаром стати залежною вiд iмпортованих нафтопродуктiв такою ж чи бiльшою мiрою, якою країна залежить вiд завезеної з-за кордону нафти i газу", - йдеться в листi.

У Радi дiлової спiвпрацi упевненi, що витiснення європейських i українських виробникiв iз мiсцевого ринку стало наслiдком недобросовiсної конкуренцiї з боку пiдприємств митного союзу, що одержують росiйську нафту за преференцiйною цiною без сплати експортних мит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!