План порятунку Греції не спрацював

Понеділок, 9 травня 2011, 13:29

В Євросоюзі сумніваються, що Греція зможе подолати дефіцит бюджету.

У ніч на суботу, 7 травня, міністри фінансів з Німеччини, Франції, Іспанії, Італії та Греції хотіли зустрітись у вузькому колі для обговорення грецьких проблем, передає Deutsche Welle.

До них мали приєднатися ще голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер, єврокомісар з питань валюти Олі Рен та голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше. Ніхто не повинен був дізнатись про зустріч, пише видання.

За інформацією DW, Греція начебто почала обмірковувати можливість виходу з Єврозони і запровадження знову драхми як національної валюти.

Реклама:

Авторитетний німецький економіст Ганс-Вернер Зінн називає можливий вихід Греції із числа країн, які мають  валюту євро, "меншим з двох лих".

"Якби Греція вийшла з євро, вона могла б знецінити свою валюту і знову стати конкурентноздатною", - вважає він.

За його словами, грецький експорт тоді б став дешевшим. "Але ця країна якраз не є видатною експортною державою - і це само по собі вже є проблемою", - зауважив експерт.

У свою чергу, голова Євро групи Жан-Клод Тріше спростував можливість виходу Афін з зони єдиної європейської валюти, назвавши це "дурною ідеєю", але також він виключив реструктуризацію боргів Греції.

Водночас грецьку програму економії слід буде реформувати, і про це міністри фінансів ЄС будуть говорити на своїй, вже офіційній, зустрічі в травні.

За твердженням джерел у Євросоюзі, на зустрічі міністри фінансів висловили сумніви у тому, що Греції під силу виконати завдання зі зменшення бюджетного дефіциту.

У травні 2010 року ЄС та Міжнародний валютний фонд виділили Афінам кредитну програму обсягом 110 мільярдів євро в обмін на жорсткі кроки заощадження в державі.

Однак, оскільки державний борг Греції  нині сягає понад 150 відсотків ВВП країни, її економіка переживає рецесію, то з'явилися спекуляції, що єврокраїнам доведеться провести реструктуризацію боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!