Мінекономіки Білорусі чекає розгону інфляції до 33-39%

П'ятниця, 27 травня 2011, 17:58

Білорусь чекає цього року зростання споживчих цін на 33-39% у порівнянні з інфляцією в 10% за підсумками 2010 року через девальвацію національної валюти.

Про це передає державне агентство "БелТА" з посиланням на заступника міністра економіки Андрія Тура, передає Reuters.

Спочатку уряд планував інфляцію за підсумками року в 7,5-8,5%, проте вже за чотири місяці 2011 інфляція Білорусі становила 11%.

Мінекономіки країни чекає, що за п'ять місяців 2011 споживчі ціни виростуть на 15%.

Реклама:

"Інфляція може скласти цього року 33-39%, якщо Нацбанк збереже встановлений коридор курсу... Не буду приховувати, це дуже важка ситуація", - сказав заступник міністра, виступаючи перед депутатами парламенту.

З вівторка Нацбанк Білорусії девальвував рубль на 36%, що стало черговим етапом кризи, що вибухнула в середині березня.

Одночасно з девальвацією рубля Нацбанк ввів жорсткі обмеження на коливання курсу, що призвело до фактичного заморожування готівкового і безготівкового валютного ринку.

Білорусь розраховує стабілізувати ситуацію на валютному ринку за допомогою обіцяного Росією кредиту на 3 мільярда доларів, з яких 1,2 мільярда долара можуть надійти в нинішньому році.

Після саміту СНД у Мінську в четвер російський міністр фінансів Олексій Кудрін сказав, що умовою виділення Білорусії кредиту з фонду ЄврАзЕС є приватизація білоруських активів, і дав зрозуміти, що Москва вимагає ліквідувати множинність курсів валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!