Уряд узаконить "зустрічну дискримінацію"

Четвер, 26 травня 2011, 09:38

Кабінет міністрів у середу схвалив законопроект "Про внесення змін до низки законів щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних утворень".

Документ прописує механізм введення відповідних дискримінацій на особливо чутливі статті імпорту з країн, що проводять недружню торговельну політику щодо української продукції, пише газета "Комерсант-Україна".

Як наголошується в пояснювальній записці, ст. 29 закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" дозволяє введення зустрічних дискримінаційних заходів, однак у законі не прописані ні процедура їх застосування, ні повноваження держорганів.

Тому подібні заходи Україні досі не застосовувалися.

Реклама:

Законопроект пропонує змінити ст. 9 закону "Про зовнішньоекономічну діяльність", вписавши в неї низку обмежень.

Верховна рада отримає право приймати рішення про повну або часткову заборону торгівлі (ембарго), позбавлення режиму найбільшого сприяння та пільгового торгового режиму.

А Кабінет міністрів зможе самостійно вводити режим ліцензування імпорту товарів.

До останнього кроку можна буде вдаватися за умови необхідності застосування відповідних дискримінаційних заходів (ст. 16 закону).

Підставою для цього стануть результати розслідувань Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Дія зустрічних заходів припиняється лише після завершення дискримінацій на іноземних ринках, підписання відповідних угод "і/або компенсації збитку".

За словами заступника голови фракції Партії регіонів Анатолія Кінаха, законопроект отримає "високе схвалення" у Верховній раді.

"Незважаючи на те, що після вступу України до СОТ прецеденти дискримінації нашого експорту за кордоном стали поодинокими, недобросовісну конкуренцію ніхто не скасовував. Тому ми повинні бути готові адекватно на неї реагувати", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!