Девальвація "підігріла" кризу у Білорусі

Вівторок, 24 травня 2011, 12:40

У Білорусі - надзвичайна ситуація через оголошену Національним банком країни девальвацію білоруського рубля на 56%.

Офіційно повідомляється, що цей крок зроблений "для стабілізації ситуації на валютному ринку країни", передає ВВС.

Білоруська влада тим самим хоче знизити підвищений попит на валюту.

Однак таке рішення центробанку призвело до скуповування продуктів, величезних черг біля магазинів, обмінних пунктів і бензозаправок.

Реклама:

Білоруси намагаються "скинути" знецінені рублі, щоб хоч якось врятувати свої гроші, купуючи побутову техніку і запасаючись харчами.

Однак ще до оголошення про девальвацію протягом останніх кількох тижнів магазини спорожніли.

Не маючи упевненості у завтрашньому дні, білоруси скуповують навіть сіль і сірники.

Розмови про девальвацію велися вже два місяці, але Національний банк країни постійно зволікав з такими непопулярними кроками, сподіваючись на кредити з Росії. Але Росія грошей не дала.

У той же час, центральний банк Білорусі нічого не робив для підтримки старого курсу рубля, оскільки не мав для цього золотовалютних резервів.

Поки уряд та нацбанк вичікували, в країні з'явилося кілька валютних курсів: офіційний, чорного ринку, міжбанківського ринку, на яких рубль подешевшав у 2-3 рази.

Білоруси кілька місяців стояли у чергах біля обмінних пунктів, а за останній тиждень люди розкупили все у крамницях: від золота до цукру і сірників.

Але і з новим курсом валюта у обмінних пунктах не з'явилася. Люди тепер не вірять, що 56% девальвації - це останній крок влади.

Останню девальвацію рубля колишній голова національного банку Станіслав Богданкевіч назвав "дуже запізнілою".

"Однозначно запізнилися. По-перше, не можна було взагалі допускати розвалу цивілізованого валютного ринку. І заходи потрібні були ще тоді, як з'явилися перші ознаки кризи. По-друге, девальвацію можна було провести цивілізовано. Спочатку, може, відсотків на 15-20. А сьогодні треба вже говорити про занадто великі втрати для білоруської валюти - для банківських вкладів, для населення в цілому", - визнає колишній керівник центробанку Білорусі.

Тим часом, ціни стрімко зростають. Бензин подорожчав за день у середньому на 20%.

Обіцяна Лукашенком перед грудневими виборами середня зарплата у 500 доларів, за підрахунками незалежних економістів, зменшилася до 200 доларів.

Експерти кажуть, що з початку року білоруський рубль подешевшав на більше ніж 70%.

Після того, як на початку 2009 року відбулася 20% девальвація національних грошей, президент Лукашенко неодноразово заявляв, що більше раптового і одномоментного знецінення валюти не буде.

За останні дні сам Аляксандр Лукашенко не сказав на цю тему ані слова. А 23 травня відбув з офіційним візитом до Казахстану.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!