Поляки "вибили" "Укрнафтобуріння" з Сахалінського родовища

П'ятниця, 20 травня 2011, 09:35

18 травня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ЗАТ "Девон" до Міністерства екології та природних ресурсів і Госгеологіі, скасувавши наказ про видачу ЗАТ ДК "Укрнафтобуріння" дозволу на видобуток нафти і газу на Сахалінському родовищі в Харківській області.

Госгеологію зобов'язали анулювати дозвіл, розповів керуючий партнер адвокатської фірми "Ілляшев і партнери" Михайло Ілляшев, пише "Комерсант-Україна".

За його словами, суд взяв до уваги, що "Укрнафтобуріння" отримало спецдозвіл без аукціону, крім того, не були проведені передбачені законодавством попередні геологорозвідувальні роботи.

А комісія Міненерго з питання розробки надр в 2010 році зробила висновок, що на даному етапі промислова розробка родовища неможлива, оскільки потрібно провести його попереднє геологічне вивчення.

Реклама:

Суперечки за право розробляти Сахалінське родовище, запаси якого становлять 15 мільярдів кубометрів газу, 1,7 мільйона ​​тонн газоконденсату і 1,7 мільйона ​​тонн нафти, ведуться останні кілька років.

У 2004 році Держкомітет природних ресурсів позбавив відповідної ліцензії тодішнього партнера компанії "Девон" - 38,6% акцій належить польській PGNiG - ДК "Полтаванафтогазгеологія" - і передав її ЗАТ "Укрнафтобуріння".

4 березня 2009 Кабмін доручив Мінприроди видати ліцензію НАК "Нафтогаз Україна". Однак у січні 2010 року на підставі рішення Окружного адміністративного суду Києва від 8 грудня 2009 року міністерство надало "Укрнафтобуріння" спеціальний дозвіл на промислову розробку родовища.

А 26 березня 2010 року Кабмін скасував рішення про видачу "Нафтогазу" спеціального дозволу на користування надрами.

Повернення родовища "Девону" дозволить виконати міжнародні зобов'язання України і покаже, що країна захищає інтереси іноземних інвесторів.

Як повідомлялось, це питання обговорювалося під час недавньої зустрічі президентів Польщі та Україні Броніслава Коморовського та Віктора Януковича у Києві.

Мова йшла про постачання палива в прикордонні області Польщі, здійснення яких можливе лише з території України. Паливо не надходить у регіон з 2009 року.

Раніше про плани відновити постачання газу до Польщі заявляли в Міненерго.

Вчора високопоставлене джерело в міністерстві повідомило, що, якщо апеляційний суд прийме рішення про скасування ліцензії, вона вже до кінця року може бути виставлена ​​на повторний конкурс.

Основними претендентами на ліцензію у міністерстві вважають "Девон" і НАК "Нафтогаз України".

Гендиректор "Укрнафтобуріння" Олег Канівець вчора заявив, що його компанія оскаржить рішення в апеляційній інстанції.

"Суд не досліджував цілий ряд фактів і заперечень з нашого боку. Головний наш аргумент полягав у тому, що спецдозвіл нам повернув суд, і тому ніякий конкурс не повинен був проводитися", - пояснив Канівець.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!