НБУ обіцяє тримати облікову ставку

Четвер, 19 травня 2011, 14:50

НБУ поки має намір утримувати облікову ставку і ставки рефінансування на незмінному рівні, незважаючи на зростаючий інфляційний тиск.

Про це повідомив перший заступник глави Нацбанку Юрій Колобов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми не будемо найближчим часом переглядати свої ставки ... Зараз підстав ми не бачимо. Зараз йде суттєве зниження ставок у банківському секторі з кредитування, депозитами. Навіщо міняти орієнтир?", - сказав він.

"Поки ми бачимо, що інфляція в тих показниках, які Нацбанк прогнозував, - десь близько 10-11%. Ми ще поки в тих межах, які бачили на рік", - пояснив Колобов.

Реклама:

Директор департаменту управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост додав, що Нацбанк прогнозує подальше зниження ставок банків.

Як повідомлялося, поточне значення дисконтної ставки - 7,75% утримується на незмінному рівні з 10 серпня 2010 року.

Ставки НБУ за кредитами "овернайт" під забезпечення державними цінними паперами і без забезпечення - 9,25% і 11,25% не мінялися з 8 жовтня 2010 року.

При цьому інфляція в Україні в квітні-2011 в річному вимірі виросла до 9,4% з 7,7% за підсумками березня.

Зростання цін виробників у річному вимірі за підсумками квітня-2011 прискорилось до 20,8% з 20,3% за підсумками березня-2011.

На відміну від Нацбанку, уряд очікує, що інфляція в 2011 році сповільниться до 8,9% з 9,1% за підсумками попереднього року.

Однак, на думку керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, утримати інфляцію в поточному році на рівні 8,9% можливо лише при дуже потужних додаткових антиінфляційних зусиллях влади: зростає вплив на Україні глобального подорожчання палива і продовольства.

Згідно з опитуванням керівників українських підприємств, який провів Нацбанк, інфляційні очікування бізнес-кіл в першому кварталі поточного року виросли і склали в середньому 14,7% на наступні 12 місяців проти 14,1% у четвертому кварталі 2010 року.

Голова НБУ Сергій Арбузов в кінці 2010 року повідомив, що ставка рефінансування в Україну повинна підтримуватися на мінімально позитивному рівні щодо прогнозного рівня інфляції.

Його попередник на посаді глави центробанку Володимир Стельмах у вересні-2010 говорив, що основним орієнтиром для визначення облікової ставки для НБУ є показник базової інфляції.

Базова інфляція в Україні в квітні-2011 в річному вимірі (по відношенню до аналогічного місяця минулого року) зросла до 7,3% з 7% за підсумками березня.

Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих факторів, які носять адміністративний, подієвий, а також сезонний характер.

Переважно мова йде про цінову динаміку, яка не враховує зміни цін на продовольство та енергоносії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!