Аграрії засіють 3 мільйони га кукурудзою

Четвер, 7 квітня 2011, 09:58

У цьому році ярої кукурудзи аграрії посіють більше, що дозволить отримати врожайність вищу за минулорічну - майже 12 мільйонів тонн.

Експорт в цьому випадку може принести Україні 1,8 мільярда долара, пише "Экономические известия". 

Незважаючи на зарегульованість ринку зерна та обмеження з експорту, аграрії істотно не переглянули плани з посіву зернових культур, а саме - кукурудзи.

"Ми плануємо в цьому році посіяти близько 3 мільйонів га кукурудзи", - заявив глава Мінагропрода Микола Присяжнюк.

Реклама:

За його даними, площі під цю культуру збільшаться на 71 тисячу га в порівнянні з минулим роком. Міністр пояснює таке рішення тим, що кукурудза є досить рентабельним продуктом.

Це дійсно так, оскільки це одна з найменш вибагливих культур і найбільш затребуваних на світових ринках.

Головна причина інтересу до кукурудзи - вона є самою часто вживаною сировиною для біоетанолу.

Тому в останні кілька років аграрії збільшують її посіви. "Цариця полів" поступається за займаним орним площами тільки ячменю - також експортній культурі, основним ринком збуту якого є Саудівська Аравія, де Україна є основним гравцем. Але цей ринок обмежений і не демонструє динаміки зростання.

Тому, вважає глава Української зернової асоціації Володимир Клименко, нашим аграріям не варто робити ставку на цю культуру в майбутньому.

"Попит на ячмінь з року в рік залишається однаковим як за експортним маршрутом, так і за обсягами, а за кукурудзою - майбутнє", - вважає він.

На кукурудзу попит щорічно зростає і буде зростати в світлі останнього подорожчання нафтопродуктів у світі. Вочевидь, ті країни підсилять напрямки виробництва біоетанолу, який є аналогом бензинів.

Основний виробник кукурудзи - США, всіляко лобіює просування і подорожчання цього продукту на світових ринках.

В Україні в 2010 році посіви під кукурудзу становили 2,740 мільйона га.

Також селяни ризикнуть більше виростити гречки, проса й гороху. "Збільшується посів площі гречки на 88 тисяч га, тобто на 41%. Збільшується посів на 27 тисяч га - на 30% проса", - розповідає міністр Присяжнюк.

Під гречку буде зайнято 303 тисяч га проти 215 тисяч у 2010 році, під просо - 115 тисяч га проти 90.

Горох з 305 тисяч га виросте по посівах до 320 тисяч га.

Під зернові культури в 2011 році буде задіяно 15,6 мільйона га. Потреба АПК в засобах під весняну посівну кампанію в Мінагропроді оцінюють на рівні 35 мільярдів гривень, що на 10 мільярдів гривень більше минулорічного показника. Тільки внаслідок подорожчання палива сектор переплачує 600 мільйонів гривень.

Особливістю цієї посівної кампанії є, як і в минулому році, відставання в сівбі, що автоматично за законами агрономії тягне за собою втрату врожайності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!