Нацбанк готує запуск валютних форвардів і ф'ючерсів

П'ятниця, 29 квітня 2011, 11:24

Національний банк України планує запустити ринок валютних форвардів і ф'ючерсів для розвитку інструментарію хеджування валютних ризиків.

Про це заявив голова НБУ Сергій Арбузов в інтерв'ю газеті "Экономические известия".

"Стабільний курсовий орієнтир, який сьогодні підтримує НБУ, повинен забезпечити достатньо серйозний приплив іноземних інвестицій. Тому на першому етапі ми маємо намір одночасно запустити ринок валютних форвардів і ф'ючерсів. Нацбанк буде визначати термін форвардного контракту і курс за ним, перераховуючи його за вартістю ресурсів", - сказав він.

"Ми плануємо почати зі свопових контрактів, за якими ми зможемо чітко прогнозувати курсові коливання. На поточний момент ми ведемо переговори з Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК) та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), якими хочемо запропонувати піврічні та річні свопи", - додав Арбузов.

Реклама:

За його словами, механізм свопів дозволяє банкам залучати дешеві й довгі ресурси за кордоном.

"Поява свопів - це, в тому числі, ресурс для повернення рефінансування і джерело коштів для кредитування", - додав він.

Також голова НБУ повідомив, що створена робоча група, яка підготує зміни до закону про цінні папери та фондовий ринок, після чого відбудуться перші випуски гривневих цінних паперів ЄБРР і МФК.

"Купувати облігації цих фінансових організацій будуть, перш за все, іноземні інвестори, використовуючи механізми хеджування валютних ризиків, подібні тим, які були задіяні при розміщенні номінованих у гривні євробондів Укрексімбанку", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: