АМКУ готує рішення щодо ТНК і "Лукойла"

Середа, 20 квітня 2011, 17:32

Розслідування щодо завищених цін на бензин в мережах компаній групи ТНК і "Лукойл" виділено Антимонопольним комітетом в окреме виробництво.

За результатами розгляду справи щодо цих операторів буде прийнято відповідне рішення.

Про це заявив державний уповноважений АМКУ Микола Бараш в ході інтернет-дискусії на тему: "Чому зростають ціни на бензин", яка проходить на порталі ЛІГА.net.

Він нагадав, що 22 березня комітет наклав штрафи на ПП "ОККО-Нафтопродукт" ("Галнафтогаз"), ТОВ "Континент Нафто Трейд" (ТМ "WOG") і ТОВ "Альянс Холдинг" (ТМ "Shell") у розмірі 150 млн. гривень за встановлення необґрунтовано завищених цін на бензин.

Реклама:

За даними АМКУ, в результаті узгоджених дій на ринку бензинів ці компанії допустили зростання цін у своїх мережах, які в рази перевищують темпи зростання світових цін, що дозволило отримати додаткову "картельну маржу" на рівні 40-50 копійок за літр.

Водночас, розслідування щодо ПІІ "Лукойл Україна" та СП ТОВ "Кершер" (належить ТОВ "ТНК-ВР Коммерс") виділено в окреме провадження, враховуючи, що до складу суб'єктів, пов'язаних з кожною із цих компаній відносинами контролю, входять нафтопереробні заводи.

В АМКУ зазначають: "цінові лідери підвищення вартості пального зобов'язані встановити на своїх АЗС (бренди ОККО, WOG, Shell) економічно обґрунтовані ціни до 22 квітня".

За словами Бараша, станом на 20 квітня жодна з компаній, які є відповідачами у справі, не надала в АМКУ розрахунків, що підтверджують обґрунтованість цін на світлі нафтопродукти, що реалізуються цими компаніями.

"У разі невиконання рішення АМКУ застосує до компаній-відповідачів жорсткі заходи, передбачені законодавством", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: