Росія обіцяє захищатися від вільної торгівлі України і ЄС

Вівторок, 12 квітня 2011, 18:11

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін не виключає, що Росія може ввести торговельні захисні заходи у разі введення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом. 

Про це він сказав у ході українсько-російських переговорів, які відбуваються у Києві, повідомляють "Українські новини". 

Зі слів російського прем'єра, до таких заходів Росія може вдатися у разі певних позицій, які можуть бути присутніми у цій угоді.

"Я хочу нагадати, що рівень митного захисту країн митного союзу - приблизно 10,5%, а рівень митного захисту України у СОТ - 4,5%. У нас виникає побоювання, що якщо на таких же умовах буде створена зона вільної торгівлі з Євросоюзом, то значна частина товарів не буде затребувана на зовнішніх ринках і ці товари можуть потрапити в Україну на наші митні території, і в цьому разі нам доведеться вводити захисні заходи", - сказав Путін. 

Реклама:

При цьому, з його слів, Росія не бачить великих проблем у тому, що Україна може підписати угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

"Питання, звичайно, у тому, про що домовиться Україна зі своїми партнерами в рамках створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Ми й самі ведемо такі переговори з Євросоюзом", - зазначив він.

Російський прем'єр наголосив, що для того, щоб уникнути подібних проблем, необхідно чітко прорахувати відповідні рішення.

У свою чергу він зазначив, що якщо подивитися на розрахунки експертів, у разі інтеграції в митний союз ЄЕП Україна може отримати пряму вигоду від 6,5 до 9 мільярдів доларів. 

З його слів, такі результати можуть бути досягнуті за допомогою зростання можливостей для важкого машинобудування, сільського господарства, металургійної і хімічної промисловості.

"Річне зростання ВВП України становитиме 1,5-2%", - додав Путін.

З його слів, інтеграція України в митний союз ЄЕП може також зняти ті обмеження, які існують в українсько-російській торгівлі.

Водночас він заявив, що Росія в будь-якому разі прагнутиме до розвитку торгово-економічних відносин з Україною.

Росія вважає, що можлива участь України в митному союзі Єдиного економічного простору не суперечить створенню зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!