ЄБРР оцінив потреби українських селян у 40-80 мільярдів доларів

Середа, 16 березня 2011, 11:40

Для реалізації потенціалу українського аграрного сектору необхідно інвестувати 40-80 млрд. доларів.

Таку оцінку дав директор департаменту агробізнесу ЄБРР Жиль Міттеналь на форумі "Агробізнес України", організованому інститутом Адама Сміта, пише газета "Дело".

"Це не тільки інвестиції у виробництво зерна, але і в інфраструктуру - сховища в першу чергу, порти. Хто може дати такі гроші? Держава - ні, у неї немає. ЄБРР - теж ні, навіть якщо ми увіллємо весь світовий потенціал ЄБРР, цього не вистачить. Єдине джерело, звідки може прийти цей капітал - це приватний сектор", - сказав він.

При цьому приватний інвестор починає відчувати розчарування в українському АПК.

Реклама:

"У першу чергу це відбувається через нестабільність умов роботи. Можна згадати спробу прийнятий закон, яким де-факто монополізує експорт зерна з України", - сказав Міттеналь.

Він зазначив, що ЄБРР готовий подвоїти фінансування проектів в АПК, проте все впирається у попит з боку приватних інвесторів, чи будуть вони готові вкладати і далі.

"Але зараз деякі інвестори кажуть, що ідуть з України і переорієнтуються, наприклад, на Бразилію", - сказав він.

Міттеналь підкреслив, що міжнародні організації та ЄБРР, зокрема, поінформували уряд України про те, що проведена в останні місяці політика в АПК на їхню думку шкідлива для приватного сектору та інвестклімату.

"Ми направили спільний лист прем'єр-міністрові Миколі Азарову, але не отримали відповіді. Але ми й далі будемо намагатися донести свою позицію", - сказав він.

Як повідомлялося, у 2010 році ЄБРР інвестував понад 150 млн. доларів у проекти в українському АПК.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!