Зріджений газ знову подешевшає – експерт

Четвер, 10 березня 2011, 17:29

Вартість зрідженого природного газу, одержуваного Європою за допомогою танкерів, у найближчі місяць-два знову знизиться.

Такими прогнозами поділився експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко, пише газета "Дело".

"З весни пропадуть всі ті чинники, які призвели до підвищення вартості природного газу взимку 2010/2011 років. Перш за все, закінчаться холоди, до яких виявилися не готові постачальники газу з Катару", - зазначив аналітик.

За його словами, прогноз не враховує політичних факторів, таких, як напруга ситуації у низці північноафриканських країн.

Реклама:

Але, на його думку, вони не сильно вплинуть на ціну газу в довгостроковій перспективі.

"Хто б не прийшов до влади в цих країнах, всі вони, крім Єгипту, живуть тільки за рахунок експорту енергоносіїв. А це значить, що вони точно так само продовжать видобувати та експортувати газ", - упевнений Дяченко.

Як відомо, подорожчання газу на спотових європейських ринках було головним аргументом російського газового монополіста компанії "Газпром", коли вона доводила непотрібність споруди Україною та іншими європейськими країнами терміналів з прийому зрідженого газу.

За словами чиновників "Газпрому", ціна на цей ресурс нестабільна і не може бути завжди нижчою від контрактної російської ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!