Уряд продовжить квотування експорту зерна до кінця сезону

Четвер, 17 лютого 2011, 10:08

Експорт зерна з України буде обмежений до 30 червня 2011 року, хоча раніше планувалося, що квотування буде діяти до 31 березня.

Про те, що де-факто таке рішення прийнято, заявили чиновники в ході селекторної наради в Міністерстві аграрної політики і продовольства у середу, пише газета "Дело".

"Міністр чітко заявив, що квоти будуть продовжені до кінця маркетингового року, тобто ажіотажного попиту на пшеницю не буде", - заявив директор департаменту розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Анатолій Розгон.

За його словами, нині міністерство проводить аналіз балансу зернових, визначається кількість зерна на внутрішньому ринку.

Реклама:

Виходячи з результатів уряд буде приймати рішення про режим експорту.

Станом на початок лютого Україна експортувала 7 млн. тонн зернових культур з початку 2010/2011 маркетингового року (липень 2010-серпень 2011 року).

Це близько половини від можливого виходячи з потенціалу експорту в 14 млн. тонн, зазначає видання.

Зокрема, експортовано 2,6 млн. тонн пшениці, 2,4 млн. тонн ячменю і 1,9 млн. тонн кукурудзи.

Повністю використані можливості тільки експорту ячменю - зернотрейдери активно експортували цю культуру на початку сезону, оскільки Митниця негласно блокувала постачання пшениці.

Якщо обмеження експорту буде продовжене, то швидше за все воно торкнеться лише частини зернових культур, в першу чергу продовольчої пшениці, прогнозує видання.

Уже зараз чиновники декларують готовність зняти обмеження на експорт кукурудзи, в першу чергу через явний її надлишок.

Обсяг виробництва кукурудзи в урожай 2010 року склав 11,9 млн. тонн, а з урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція кукурудзи на ринку в поточному сезоні становить 12,6 млн. тонн.

"Я думаю, що кукурудзу уже можна відпускати, а потім поступово і пшеницю", - сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Вадим Копилов.

Як повідомлялося, 4 жовтня 2010 року Кабінет міністрів прийняв постанову № 938 "Про встановлення обсягів квот на окремі види сільськогосподарської продукції, експорт якої підлягає ліцензуванню до 31 грудня 2010 року".

Документом були встановлені квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита (меслин), полби в обсязі 0,5 млн. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 0,2 млн. тонн і жита - 1 тис. тонн. Крім того, квоти на експорт гречки встановлені в обсязі 1 тис. тонн.

8 грудня 2010 року Кабінет міністрів продовжив режим квотування експорту зерна на один квартал - до 31 березня 2011 року, і збільшив розмір квот на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн.

Зокрема, розмір квоти на експорт пшениці збільшено на 500 тис. тонн - до 1 млн. тонн, кукурудзи - на 1 млн. тонн, до 3 млн. тонн.

Уряд розглядає можливість збільшення квот на експорт зернових на 2,5-2,7 млн. тонн: на 1 млн. тонн пшениці і 1,7-1,5 млн. тонн кукурудзи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!